skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Stanovanjska soseska BS 6

Soseska BS 6 se nahaja med današnjo Dunajsko cesto, Šarhovo, Ulico Pohorskega bataljona in Hubadovo ulico. Izgradnja te soseske je bil prvi preizkus teoretičnega projekta soseske, ki so ga v seminarju Edvarda Ravnikarja razvili Majda Dobravec, Janez Lajovic, Janja Lap in Mitja Jernejec. Zasnovali so namreč sosesko za pet tisoč prebivalcev, znotraj katere je več četrti za tristo do tisoč prebivalcev, ki so organizirane okrog centrov. Ti centri vključujejo trgovine in lokale, šole, vrtce in športna igrišča. Četrti so razdeljene na manjša sosedstva, ki so organizirana okrog otroških igrišč.

Soseska BS 6 je zgrajena tako, da so v prvem pasu ob Dunajski cesti postavljene dvanajstnadstropne stolpnice, v drugem pasu so nanizani štiri- do petnadstropni podolgovati stanovanjski bloki in stolpiči, med katerimi so urejena otroška igrišča in peš poti, ki povezujejo različne konce soseske med seboj. V tretji pas pa so vključene dotedanje enodružinske in vrstne hiše.

Read more

Gradnja BS 6

Glasilo občine Ljubljana-Bežigrad Zbor občanov je oktobra leta 1963 objavilo članek o gradnji soseske BS 6: 

»Na okrog 7000 kvadratnih metrih površine med Titovo cesto, Turnerjevo, Hubadovo in Ulico Pohorskega bataljona za Bežigradom raste novo stanovanjsko naselje, ki ga na kratko imenujejo S-6, kar pomeni Soseska-6. To naselje gradi sklad za zidanje stanovanjskih hiš občine Ljubljana—Bežigrad. »Soseska-6« bo združevala, ko bo dograjena, kar bo predvidoma 1965 leta, okrog 650 stanovanj, več trgovin in lokalov, vse to bo tvorilo zaključeno celoto. Gradbeno podjetje Obnova, ki je prevzelo gradnjo naselja, prav sedaj dokončuje štiri štirinadstropne stavbe, v katerih bo 99 eno-, dvo-, in trosobnih stanovanj ter garsonjer. Prav kmalu pa nameravajo postaviti še temelje za dva štirinadstropna bloka, kjer bo 250 stanovanj. Ta bodo predvidoma vseljiva že prihodnje leto. Na zahodnem delu naselja pa nameravajo zgraditi še dva štirinadstropna bloka za 150 družin ter eno osemnadstropno, dve desetnadstropni in eno štirinajstnadstropno stolpnico za 280 družin. Poleg stanovanjskih poslopij je v načrtu še gradnja polsamopostrežne delikatesne trgovine z bifejem. Predvidena je tudi ogrevalna naprava. Ob Titovi cesti bo 60 m dolga in 12 m široka pritlična stavba s trgovinami z živili, poleg te pa bo še zgradba s trgovinami za tekstil, galanterijske predmete in drugo. »Sosesko-6« bo prav tako krasil lep park. Na južnem delu naselja bodo zgradili tudi dve dveetažni garaži za 250 avtomobilov, pripravljenih pa je tudi več parkirnih prostorov.«

V časniku Delo z dne 6. avgusta 1963 izvemo še, da so v soseski predvideli še otroško-varstveno ustanovo, verjetno gre za vrtec, stanovanja pa so gradili iz sredstev različnih skladov in iz vloženih sredstev varčevalcev, za katere so gradili stanovanja. Sredi naselja so načrtovali ureditev velikega parka. Kot zanimivost še dodamo, da so kmalu po zgraditvi soseske BS 6 v njej oblikovali taborniško društvo Črički. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Gašper Hudolin

Keywords

DOMOZNANSTVO, STANOVANJSKA ARHITEKTURA, STANOVANJSKA GRADNJA, STANOVANJSKA NASELJA, Bežigrad, Ljubljana, 1960-1969

Published

28.12.2020 09:30

Modified

23.12.2020 20:17

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam