skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Štefanija Muhar - Na Blejski Dobravi so bili takrat ena sama žoga in šest koles

Vsebino predstavlja zgodba Na Blejski Dobravi so bili takrat ena sama žoga in šest koles, ki jo je napisala Štefanija Muhar in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih zabavali.

Read more

Avtorica po pripovedovanju enega najstarejših krajanov na Blejski Dobravi zapiše spomin na prvo žogo, ki je bila varno pod ključem. Poleti so se hodili hladiti v bližnji tolmun, saj je bil Bled za mladino predrag. Pripovedovalec se spominja tudi, kako se je kot otrok naučil voziti očetovo kolo. Jeseni so hodili pomagat kmetom pri različnih opravilih. Po opravljenem delu sta sledili pogostitev in zabava z glasbo in plesom. Pripovedovalec je bil vse življenje predan športu in pozimi je rad hodil smučat na dobravsko planino Klek. Ženske niso hodile v službo, zabavale so se v glavnem ob kmetijskih opravilih in se družile ob vaškem koritu. Največji praznik in zabava pa je bila, ko so domači igralci v šolski dvorani pripravili igro. Vstopnice so takoj pošle. Posebej pa se spominja tudi gostovanja kvinteta Avsenik s pevko Jelko Cvetežar, ki je s svojim glasom in stasom očarala občinstvo. Dobravci so radi zahajali tudi v enega od kinov na Jesenicah. Dekleta  so se lepo uredila, fantje pa so jih spremljali, še raje pa z zlepljenimi rabljenimi vstopnicami preizkušali biljeterjevo ostro oko. Dokument vsebuje tudi fotografije družine na izletu v soteski Vintgar okoli leta 1950, gledališke predstave na Blejski Dobravi leta 1952 in izlet družin zaposlenih v mehanični delavnici Železarne Jesenice leta 1959. Vse fotografije so last Edite Marije Aleš.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, kulturna dediščina, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA

Published

21.05.2020 10:52

Modified

21.05.2020 10:40

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam