skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Štefanija Muhar - Puščice naše mladosti

Vsebino predstavlja zgodba Puščice naše mladosti, ki jo je napisala Štefanija Muhar in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali. Uredila in razširila jo je po zapisih Mira Svetina.

Read more

Gospod Miro se spominja igrač, kot so punčke iz cunj, lesa in slame, lesenih kock, konjička iz lesa, lesenega vlaka, mlinčka, z žaganjem napolnjenega medvedka, vrbove piščalke, frnikol, fFrače, loka in puščic. Med igrami pa našteje: slepe miši, lovljenje, skrivanje, zemljo krast, gnilo jajce, ravbarji in žandarji, koza klamf (spodbijanje koze), med dvema ognjema, figure metat, pečenje krompirja, orehov, koruze … Najraje pa se spominja zimskih radosti, smučanja in sankanja z doma narejenimi smučmi in sanmi ter smučarskih skokov čez domačo skakalnico. Posebno mesto v zgodbi ima obrtnik, nekdanji kolesar in olimpijec, ki je izdeloval kolesa. Ta so bila redka in dragocena ter opremljena s tablicami. V spominu mu je ostala tudi kakšna fantovska dogodivščina, še zlasti tista z Merklovim straniščem, ki so ga navihani fantje odnesli in postavili sovaščanu pred vhod. Avtorica spomine zaključuje z rabutanjem sadja, ki je bilo takrat med mladimi zelo razširjen šport.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Published

03.05.2020 19:58

Modified

03.05.2020 19:39

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam