skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Tatjana Gros - slovenska pevka

Tatjana Gros se je rodila 21. marca 1948 v Novem mestu. Osnovno šolo, gimnazijo ter nižjo glasbeno šolo je obiskovala v Novem mestu. V 90. letih je končala Duhovno univerzo v Novem mestu.

Že v osnovni šoli je nastopala kot recitatorka, pevka v zboru in solistka. V Novem mestu je nastopala s skupino Dizzy Combo. V glavnem je izvajala tuje skladbe, zlasti francoske šansone pa tudi ruske romance.

Read more

S petjem se je začela poklicno ukvarjati že pri devetnajstih letih. Nastopala je na festivalih Slovenske popevke in na številnih festivalih zabavne glasbe v nekdanji skupni državi. Snemala je popevke za radijske postaje, za Radio Slovenija je posnela okoli sedemdeset popevk, nastopala pa je tudi na številnih turnejah po Skandinaviji, Sovjetski zvezi in Jugoslaviji. Udeleževala se je tudi koncertov v dobrodelne namene.

Za svoje delo je prejela številne nagrade. Pri devetih letih je na svojem prvem nastopu na RTV Slovenija v oddaji »Pokaži kaj znaš« prejela 1. nagrado, pri sedemnajstih letih je v isti oddaji s pesmijo »Locomotion« spet dosegla prvo mesto. Posnela je tudi nekaj priredb.

L. 1967 je prvič nastopila na Slovenski popevki s skladbo Janeza Jemca »Klic iz davnin«. Ta nastop je bil odskočna deska za njeno profesionalno ukvarjanje z zabavno glasbo. L. 1970 je za Kersnikovo skladbo »Ljubim te« prejela 3. nagrado publike, l. 1973 pa za Privškovo skladbo (besedilo zanjo je napisal Miroslav Košuta) »Zato sem noro te ljubila« prejela 1. nagrado publike, l. 1974 je za Privškovo skladbo »Zelena leta« (besedilopiska Elza Budau) prejela 1. nagrado strokovne žirije. S tem nastopom je tudi zaključila svojo profesionalno glasbeno kariero.

Na Opatijskem festivalu je l. 1967 za pesem »Nokturno« prejela 3. nagrado strokovne žirije, istega leta je na Armijskem festivalu za skladbo »Ne krivite mladoga vojnika« prejela 1. nagrado, za nastop na festivalu na Malti pa je leta 1968 za skladbo »Parkovi« prejela 1. nagrado za internacionalno pesem.

L. 1974 je izšla njena samostojna kaseta z naslovom »Zato sem noro te ljubila«. Posnela je tudi nekaj LP plošč, med drugim »Zato sem noro te ljubila« in »Ne krivite mladoga vojnika«.

V zadnjih osemnajstih letih svojega življenja, se je posvečala duhovnim vprašanjem in ezoteriki. Bila je soavtorica knjige Svetlobni križi in drugi čudeži, ki je izšla l. 1999. Preden je postala oskrbovanka doma starejših občanov, je živela v Slovenski vasi pri Šentrupertu. Umrla je 26. januarja 2016 v DSO Novo mesto.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/gros-tatjana/

Priznanja in nagrade:

NE KRIVITE MLADOGA VOJNIKA

Armijski festival 1967; 1. nagrada

NOKTURNO

Opatijski festival 1967; 3. nagrada strokovne žirije

PARKOVI

festival na Malti 1968; 1. nagrada za internacionalno pesem

LJUBIM TE

Slovenska popevka 70; 3. nagrada občinstva (nekateri viri navajajo 3. nagrado strokovne žirije)

ZATO SEM NORO TE LJUBILA

Slovenska popevka 73; 1. nagrada občinstva, 1. nagrada mednarodne žirije in zlati prstan revije Stop

ZELENA LETA

Slovenska popevka 74; 1. nagrada strokovne žirije za najboljši aranžma

Viri:

TATJANA GROS: Biografija. Pridobljeno 16. junija 2021 s spletne strani: http://tatjanagros.blogspot.com/search/label/Biografija

TATJANA GROS: Nagrade. Pridobljeno 16. junija 2021 s spletne strani: http://tatjanagros.blogspot.com/search/label/Nagrade

Tatjana Gros – Wikipedija, prosta enciklopedija. Pridobljeno 16. junija 2021 s spletne strani: https://sl.wikipedia.org/wiki/Tatjana_Gros

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Hajrudin Osmanbašić

Keywords

Tatjana Gros, PEVCI, ZABAVNA GLASBA, Slovenska popevka

Published

24.09.2021 05:48

Modified

04.11.2021 11:29

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam