skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Na Polzeli je obiskovala najprej slovensko osnovno šolo (1937–1941), med drugo svetovno vojno pa nemško (1941–1944). Po koncu vojne je končala srednjo šolo v Celju in Žalcu, nato pa učiteljišče v Ljubljani. Njena prva služba je bilo poučevanje v Črnem Vrhu nad Idrijo in v Ilirski Bistrici. Kmalu se je odločila še za študij in se vpisala na Pedagoško akademijo v Ljubljani, po diplomi leta 1987 pa je izredno študirala še na Filozofski fakulteti v Ljubljani in leta 1960 diplomirala iz slavistike.

Po študiju se je Neža Maurer angažirala na področjih, ki so jim skupni trije poudarki: kultura, pedagogika in ustvarjalnost. Najprej se je angažirala kot novinarka. Bila je prva urednica šolskih oddaj na Televiziji Ljubljana, za kar je opravila tudi mednarodni tečaj za šolske TV-oddaje v Rimu. Bila je tehnična in kulturna urednica pri revijah Kmečki glas, Otrok in družina ter Rodna gruda. Ljubo ji je bilo tudi delo na terenu, tako je s poti po vsej Sloveniji in Jugoslaviji prinesla številne reportaže in potopise. Za revijo Prosvetni delavec je delala kot terenska reporterka, nato kot glavna in odgovorna urednica ter direktorica. Pisala pa je tudi brošure za prireditve v Pionirskem domu. Zadnja leta službovanja je bila samostojna svetovalka za kulturo pri Komiteju za informiranje Slovenije. Po upokojitvi je zaživela kot samostojna umetnica na področju literature.

Je članica Društva novinarjev (od leta 1962), Društva slovenskih pisateljev (od leta 1973), Gibanja za kulturo miru in nenasilja (od leta 1983) in PEN kluba (od leta 1991).

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Petra Puhar Kejžar

Keywords

ŽENSKE, KULTURA, HUMANIZEM, IZOBRAŽEVANJE, Maurer Škofič, Neža

Published

01.06.2021 07:20

Modified

01.06.2021 06:40

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam