skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Zadrečko lončarstvo

Zadrečko lončarstvo je obrt, ki je že izumrla. Najstarejši pisni viri o tej ljudski obrti segajo v leto 1340, sicer pa se to omenja v arhivskih zapisih, nanj se spominjajo nekateri starejši pričevalci, obstaja pa še nekaj izdelkov kokarske lončarske obrti, ki jih hranijo v lokalnih muzejskih zbirkah in nekaterih muzejih v Sloveniji. Domača obrt se je prenašala iz roda v rod, lončarstvo pa je bila samostojna domača dopolnilna, ponekod pa glavna dejavnost.

Read more

Zadrečkih lončarjev ni več, obrt pa sodi med slovensko tradicionalno lončarstvo, ki si deli usodo nekaterih drugih izumrlih obrti. Obrt je nastala tako, da so domačini v Zadrečki dolini izdelovali glinene izdelke za vsakodnevno uporabo. Najstarejše pisno poročilo o zadrečkih lončarjih datira v leto 1340. V listini Marjeta Vrbovška in gornjegrajski opat Leopold omenjata dve kmetiji, eno v Kokarjah in drugo v Pustem polju, katerih posestnika sta bila lončarja Mihael in Konrad, ki sta pustila močan pečat.

Dodaten dokaz o obstoju lončarjev so rodbinska imena Lončar in v nemški obliki Hafner, ki so bila v 12. stoletju zapisana v davčnih zapisnikih gornjegrajske gospode v zadrečkem in savinjskem uradu. Natančnejši podatki o lončarjih pa segajo v 13. stoletje.
Obstajajo tudi najdbe iz Šentjanža in sicer žarna grobišča ter ostanki črnolončarske obrti, ki segajo v starejše obdobje železne dobe – halštatske dobe.

 

Literatura in viri:

F. Baš.: Stavbe in gospodarstvo na slovenskem podeželju, Ljubljana, 1984 (poglavje Zadrečki lončarji, str. 244-261)

S. Podrižnik: Kokarje skozi čas, Kokarje, 2011

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Roman Mežnar

Keywords

OBRTNIKI, DOMOZNANSTVO, Zgornja Savinjska dolina, lončarska proizvodnja, LONČARSTVO, DOMAČE OBRTI, kmečka obrt

Published

20.12.2018 12:42

Modified

20.12.2018 12:27

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam