skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Železničarski dom

Prvi direktor tovarne inž. Dobromil Uran je podal pobudo za zgraditev postojanke na Pohorju. Že maja 1945 je ekipa podjetja začela z iskanjem primerne lokacije. Ko jo je našla, so se takoj pričela pripravljalna udarniška dela, kmalu pa je na tem mestu že stala koča, ki so jo po idejnem vodji poimenovali »Uranova koča«. Slovesno so jo odprli 18. novembra 1945, v naslednjih letih pa je gostila mnogo pohodnikov. Že v letu 1946 se je pričela gradnja večjega doma. Udarniki so ga gradili ob nedeljah in praznikih, za gradnjo pa porabili kar 90.000 udarniških ur.

Read more

22. decembra 1949 je bil slovesno odprt sprednji del zidane stavbe, v kateri je bila restavracija, leta 1956 je bil končan spalni trakt, leta 1961 pa še dvorana. Načrte za vse stavbe je brezplačno projektiral arhitekt inž. Milan Černigoj. Od leta 1965 so ga imenovali »Železničarski dom«. V zahodnem krilu doma so se nahajale sobe, v severnem krilu pa je bil restavracijski del s kuhinjo in prostori za osebje. Ob domu je bila še pralnica, lovska koča in drugi infrastrukturni objekti.

Železničarski dom je v svojem najboljšem razcvetu zaposloval 50 ljudi. Bil je znan in zelo priljubljen tako v mestu Maribor kot tudi na območju tedanje skupne države. Dom so leta 1986 zaprli, saj ni bilo sredstev za njegovo temeljito obnovo.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Mag. Nina Gostenčnik

Keywords

Maribor, tovarne, VOZILA, ŽELEZNIŠKA VOZILA, toplotna tehnika, Tovarna vozil in toplotne tehnike Boris Kidrič (Maribor), TVT Boris Kidrič (Maribor), PLANINSKE KOČE, Pohorje, Železničarski dom, ZGODOVINA

Published

23.04.2021 09:52

Modified

23.04.2021 09:46

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam