skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Vzorci za klekljanje

Vzorce, material in navodila za delo je učiteljica dobivala po pošti z Dunaja in tja pošiljala poročila, večino na vnaprej pripravljenih obrazcih.

Read more

Zanimivo je, da je kar nekaj dopisov z Dunaja napisanih v slovenščini. Veliko je ohranjenih prepisov, ki jih je učiteljica pripravila zase, preden je poslala dokumente na Dunaj. Nekatere zadeve je reševala tudi s šolskim nadzornikom Ivanom Vogelnikom iz Idrije.

Vzorci za klekljanje so prihajali neposredno z Dunaja. Na hrbtni strani imajo natisnjena dva pravokotna žiga in v njih napisa o prepovedi razmnoževanja v štirih jezikih avstro-ogrske monarhije.

V času Italije so seveda nastajali novi vzorci, vendar se jih je na Velikem Dolu ohranilo le malo. Očitno so imele Doljanke raje stare dunajske vzorce. Ohranjenih je tudi nekaj vzorcev, ki so prišli iz podjetja Dom. To je po drugi svetovni vojni čipkarice oskrbovalo z vzorci in sukancem ter odkupovalo izdelke. Tudi na Velikem Dolu.

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Neža Bandel

Keywords

KLEKLJANJE, čipke, ŠOLE, DOMOZNANSTVO, ROČNA DELA, Veliki Dol

Published

28.12.2016 15:59

Modified

27.12.2016 10:50

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam