skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Življenje pod Srobotnikom: Straža pri Novem mestu

V bogati zbirki razglednic in fotografij Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto je tudi zbirka razglednic in fotografij Straže z okolico od začetka 20. stoletja do današnjih dni. Dobrodošli v zavetje straškega hriba in objem reke Krke.

Read more
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto hrani v Domoznanskem oddelku – v Posebnih zbirkah Boga Komelja – izjemno bogato zbirko razglednic, med katerimi prevladujejo domoznanske razglednice, ki prikazujejo mesta, vasi, kraje, ulice, hiše, ljudi, predmete in dogodke širom Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Med njimi je tudi zbirka razglednic Straže z okolico od začetka 20. stoletja do današnjih dni.

Razglednice predstavljajo izredno pomemben vir raziskovanja, saj so pogosto edine pričevalke nekega časa. Kažejo nam preteklost, brez katere ni sedanjosti in prihodnosti, seznanjajo nas s spremembami, razvojem kraja v gospodarskem, kulturnem, urbanističnem in arhitekturnem pogledu. Najpogosteje upodobljeni motivi povedo, po čem je bil kraj najbolj prepoznaven ter na kaj so bili domačini najbolj ponosni, zato so se določeni motivi pogosto ponavljali. Prevladujejo predvsem panoramske razglednice kraja, prisotni pa so še motivi nekaterih imenitnih stavb, kot so cerkev, gostilne in kulturni dom.

Na  obrežju reke Krke in pod strmim skalnim pobočjem Straške gore, posejanim z zidanicami in vinogradi, se nahaja naselje Straža. Okoliški prebivalci so pogosto hodili v vinograde čuvat grozdje pred živalmi, zato se je naselja oprijelo ime Straža. Kjer ni vinogradov je Straška gora poraščena pretežno z bukovjem, ki ga bujno prepleta srobotje. Od tod izvira tudi ime njenega vrha – Srobotnik. Kljub temu, da je bila Straža prvič omenjena šele leta 1250, je bilo njeno območje poseljeno že od kamene dobe, kar dokazujejo številne arheološke najdbe.

Na panoramskih razglednicah poleg vinorodnega Srobotnika izstopata še baročna župnijska cerkev sv. Jakoba v Vavti vasi in cerkev sv. Tomaža pod vznožjem Srobotnika. Pomemben element je tudi most, ki Stražo in Vavto vas že od nekdaj povezuje v urbano celoto.

Bližina Kočevskega roga je botrovala razvoju lesne industrije v teh krajih. Leta 1894 je v Stražo prisopihala dolenjska železnica, ob kateri se je razcvetela parna žaga. Železniška povezava z Novim mestom je ugodno vplivala tudi na razvoj bližnjega zdravilišča v Dolenjskih Toplicah, saj je gostom znatno skrajšala in poenostavila potovanje. Z železniške postaje v Straži je namreč v Dolenjske Toplice in obratno vozil omnibus za enajst oseb, ki je bil last Ivana Sitarja. Decembra 1965 je bila železniška proga ukinjena.

Industrijsko se je območje Straže začelo intenzivneje razvijati šele po vojni. Iz omenjene žage ob železnici je nastalo podjetje Novoles, ki je proizvajalo vrhunske pohištvene izdelke in zaposlovalo dobršen del okoliških prebivalcev.

Leta 2007 je bila ustanovljena Občina Straža s 3.861 prebivalci, ki zajema 11 vasi oz. naselij. Še dandanes je znana po dobri vinski kapljici, bogatem kulturnem življenju, uspehih tamkajšnjega raftarskega kluba in športnem letališču.


Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Dolenjska, FOTOGRAFIJE, krajevna zgodovina, RAZGLEDNICE

Published

31.12.2014 00:00

Modified

13.04.2016 15:46

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam