skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Zvonka Dolgan - Kako smo se včasih igrali?

Vsebino predstavlja zgodba Kako smo se včasih igrali?, ki jo je napisala Zvonka Dolgan in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali.

Read more

Avtorica obuja spomine na otroška leta, ki jih je preživela na Stari Savi na Jesenicah. Spominja se vrstnikov iz graščine, s katerimi se je igrala, in različnih oblik otroške zabave. Ob tej priložnosti je nastala tudi fotografija otrok, ki je objavljena v zgodbi.  Najprej opiše igranje z domačimi piščančki, ki so bili prve igračke, v nadaljevanju pa otroške igre: risentanc, zemljo krast, med dvema ognjema, skrivavca, špano in ladjice potapljat. Spominja se tudi uprizorjenih iger: Mi smo kroparski kovači, Majhna sem bila, piške sem pasla … Poleti so se igrali z vozički za prevažanje pridelkov na dvorišču pred graščino na Stari Savi. Spominja se tudi Miklavža in punčke z zibelko, ki ji jo je prinesel za darilo. Punčka je bila oblečena v pletena oblačila, ki jih je napletla mama, ležala pa je v zibelki, ki jo je izdelal ata. Zibelko hrani še danes. V njej so fotografirali vseh deset Zvonkinih vnukov. Na otroštvo na Stari Savi ima lepe spomine in jih rada obudi v pogovoru z vnukinjo. Dokument vsebuje tudi fotografiji Graščinskih otrok na Stari Savi ter Zvonkinih vnukov in njene zibelke, ki sta last Zvonke Dolgan.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Published

03.05.2020 19:58

Modified

03.05.2020 19:17

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam