Gost 59. srečanja v nizu mesečnih večernih klepetov z »Zanimivimi Izolani« je bil Danilo Markočič.
Danilo Markočič je izšolan mesar, zaprisežen oljkar, priložnostni zidar, tajnik krajevne skupnosti, piarovec, vodja kabineta županje, strokovnjak za turizem, aktualni direktor izolskega turističnega združenja. Kot dolgoletni turistični delavec in kot človek, ki je tudi sam rad turist, v ospredje postavlja ustrezen odnos do turista: brez podcenjevanja in brez zavajanja, ter s prizadevanjem, da se izpolnijo pričakovanja, ki jih turist prinese s seboj. Anketa, ki so jo pripravili na turističnem združenju, je pokazala, da turisti doživljajo Izolo kot privlačno predvsem zaradi kraja samega – kraja, ki poleg morja premore tudi odprte ljudi in dovolj mediteranskega vzdušja, zaradi katerega se z veseljem vračajo. Magister turizma je poudaril, da so izjemno pomemben del turizma v nekem kraju tudi prireditve. Razviti občutek, koliko prireditev je ravno prav – da ne obremenimo domačinov in hkrati razveselimo gosta, je prava umetnost. Prireditve kot so t.i. masovke niso več sestavni del našega časa. Priložnosti za razvoj turizma vidi predvsem v boljšem izkoriščanju ugodne geografske lege našega kraja in v širitvi dejavnosti v pred in po-sezono. Trajnostni razvoj podeželja je ravno tako še neizkoriščena možnost, ki jo je potrebno razviti. Podobno je tudi z zdraviliškim, post-hospitalnim in športnim turizmom. Povezovanje pa vidi kot enega izmed ključev za razvoj: povezovanje hotelirjev, gostincev, domačih pridelovalcev hrane, ribičev ter vseh ostalih akterjev v kraju, ki lahko s svojim znanjem in izkušnjami doprinesejo k razvoju kraja in turizma.
Posebno mesto v njegovem življenju zaseda oljkarstvo. Po tistem, ko je z družino sredi 80-let prejšnjega stoletja povsem po naključju začel odkrivati to vejo kmetijstva, lahko rečemo, da je danes na tem področju že pravi strokovnjak. Bil je tudi prvi predsednik Društva oljkarjev Slovenske Istre. Danes je, po zaslugi ustreznega izobraževanja oljkarjev in v prizadevanju za kakovost, olivno oz. oljčno olje oljkarjev slovenske Istre v samem svetovnem vrhu in se z zaščiteno oznako porekla ekstra deviškega oljčnega olja slovenske Istre postavlja ob bok toskanskim oljem ter oljem iz okoliša Gardskega jezera. Navdušenemu oljkarju Danilu Markočiču se je pred 18. leti porodila tudi zamisel o prireditvi, imenovani »obiranje županove oljke«, ki velja za uradni začetek sezone obiranja oljk. Prireditev se je uveljavila kot uspešna in je zelo priljubljena tudi v visokih političnih krogih. Danilo Markočič, ki v Sloveniji velja za enega večjih oljkarjev, ima tudi svojo definicijo kakovostnega oljčnega olja. Le-to je po njegovem mnenju sadežno, diši po oljki, je grenko in malenkost pikantno.
Posebno mesto v njegovem življenju zaseda oljkarstvo. Po tistem, ko je z družino sredi 80-let prejšnjega stoletja povsem po naključju začel odkrivati to vejo kmetijstva, lahko rečemo, da je danes na tem področju že pravi strokovnjak. Bil je tudi prvi predsednik Društva oljkarjev Slovenske Istre. Danes je, po zaslugi ustreznega izobraževanja oljkarjev in v prizadevanju za kakovost, olivno oz. oljčno olje oljkarjev slovenske Istre v samem svetovnem vrhu in se z zaščiteno oznako porekla ekstra deviškega oljčnega olja slovenske Istre postavlja ob bok toskanskim oljem ter oljem iz okoliša Gardskega jezera. Navdušenemu oljkarju Danilu Markočiču se je pred 18. leti porodila tudi zamisel o prireditvi, imenovani »obiranje županove oljke«, ki velja za uradni začetek sezone obiranja oljk. Prireditev se je uveljavila kot uspešna in je zelo priljubljena tudi v visokih političnih krogih. Danilo Markočič, ki v Sloveniji velja za enega večjih oljkarjev, ima tudi svojo definicijo kakovostnega oljčnega olja. Le-to je po njegovem mnenju sadežno, diši po oljki, je grenko in malenkost pikantno.
Ksenija Orel