skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Pridelovanje hrane rastlinskega izvora

Kakor lahko razberemo iz Götove Topografije, so v drugi polovici 19. in prvi polovici 20. stoletja v Spodnji Savinjski dolini sejali pšenico, rž, ajdo, oves in ječmen, sadili pa so koruzo, krompir, zelje, repo, peso, bob, lečo, buče in fižol, drugod v Savinjski dolini pa tudi proso. V višjih predelih regije so prav tako pridelovali žitarice, poleg tega pa še krompir, korenje, repo, zelje, lečo in fižol. Kjer je bilo mogoče, so sadili tudi buče. Za vse hribovce kot osnovno hrano omenjeni avtor navaja mlečno juho — močnik z ovsenim kruhom, žganci in krompirjem. Le ob večjih praznikih so si ljudje privoščili kaj več, a še vedno večinoma močnata in skromno pripravljena jedila.

Read more

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

Categories
Categories
Categories
Categories
Categories

Region selection


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.