skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Dnevi evropske kulturne dediščine 2020 v Mestni knjižnici Piran

Predstavitev dvojezične publikacije o piranskem svetilniku v Mestni knjižnici Piran v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine 2020.

Read more

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine 2020, ki so letos v Sloveniji potekali pod geslom »Spoznaj, varuj, ohrani«, smo 28. septembra v Mestni knjižnici Piran predstavili dvojezično publikacijo o piranskem svetilniku z naslovom Storia di un faro / Zgodba nekega svetilnika (Skupnost Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, 2019). Bogato in zanimivo zgodovino o svetilniku na rtu Madona je v pogovoru z bibliotekarko Ksenijo Petaros Kmetec predstavila avtorica knjige Daniela Paliaga Janković. V Piranu so postavili svetilniško luč in zgradili manjši kamniti objekt za shranjevanje orodja za njeno delovanje leta 1972 na visoki ploščadi obrambnega stolpa, ki se nahaja na skrajnem zahodnem robu Piranskega polotoka. Svetilniško luč so prvič prižgali 2. marca 1872. Čez dve leti so na ploščadi zgradili stanovanje za svetilničarja in okoli leta 1920 postavili tudi vodnjak, zbiralnik za deževnico.  Zadnji svetilničar je delal do 1. oktobra 1980. Svetilniško luč so v 70. letih prejšnjega stoletja modernizirali in avtomatizirali. Obrambni stolp s svetilniškimi objekti je od leta 1983 vpisan v slovenski register kulturnih spomenikov lokalnega pomena.

 

Ksenija Petaros Kmetec

Mestna knjižnica Piran

Photo gallery

Location

Show location

Information

Title

Dnevi evropske kulturne dediščine 2020 v Mestni knjižnici Piran

Date of Event

28.09.2020

Location

Mestna knjižnica Piran

Published

10.11.2020 09:40

Modified

15.04.2021 09:46

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam