skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Dnevi evropske kulturne dediščine 2021 v Mestni knjižnici Piran

Piranske soline nekoč in danes

Read more

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine 2021 smo 28. septembra 2021 v Mestno knjižnico Piran povabili Etbina Tavčarja in Matjaža Kljuna iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine, OE Piran. V sliki in besedi sta predstavila stoletja staro tradicijo pridobivanja soli in pomen ohranjanja ter varovanja solinarske dediščine.

V preteklosti so soline pomembno vplivale na razvoj obalnih mest in podobo krajine priobalnega pasu ter prispevale k izoblikovanju specifičnega načina življenja lokalnega prebivalstva. Od nekoč številnih in obsežnih solin so se na območju severnega Jadrana delno ohranile le Piranske soline, in sicer v Strunjanu in Sečovljah. Sečoveljske soline delimo na predel Lera in Fontanigge. Predel Lera je bil skupaj s solinami v Strunjanu moderniziran v začetku 20. stoletja. Na predelu Fontanigge so ukinili pridobivanje soli leta 1968. Predel, kjer so ohranjeni še zadnje ostanki srednjeveškega načina pridelave soli, je močno ogrožen. Navkljub dokumentiranemu trendu propadanja in zavedanju pomena solinarske dediščine solin Fontanigge se večletna prizadevanja k sistematičnemu in uravnoteženemu pristopu varovanja s strani kulturno varstvenih služb vrstijo bolj ali manj neuspešno. S tem pa nedvomno izgubljamo edinstveno kulturno dediščino državnega, evropskega in svetovnega pomena.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Title

Dnevi evropske kulturne dediščine 2021 v Mestni knjižnici Piran

Date of Event

28.9.2021

Location

Mestna knjižnica Piran

Categories

Lecture

Published

07.10.2021 20:31

Modified

07.10.2021 20:31

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam