skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Jože Dular - Dom in spominska plošča

Jože Dular (1915-2000) Pisatelj, pesnik in muzealec Jože Dular se je rodil 24. februarja 1915 v Vavti vasi. Končal je študij slavistike, romanistike in primerjalne književnosti. Od leta 1951 do upokojitve 1981 je bil direktor Belokranjskega muzeja v Metliki. V svojem pesništvu (zbirke Zveste menjave, Treptajoča luč, Dobra je ta zemlja) nadaljuje "novo" romantično smer. V romanih upodablja predvsem Dolenjsko. Njegovo najpomembnejše prozno delo je verjetno roman Krka umira. Pomemben je tudi kot krajevni zgodovinar in kulturni organ ...

Olvasás tovább

Jože Dular (1915-2000)

Pisatelj, pesnik in muzealec Jože Dular se je rodil 24. februarja 1915 v Vavti vasi. Končal je študij slavistike, romanistike in primerjalne književnosti. Od leta 1951 do upokojitve 1981 je bil direktor Belokranjskega muzeja v Metliki. V svojem pesništvu (zbirke Zveste menjave, Treptajoča luč, Dobra je ta zemlja) nadaljuje "novo" romantično smer. V romanih upodablja predvsem Dolenjsko. Njegovo najpomembnejše prozno delo je verjetno roman Krka umira. Pomemben je tudi kot krajevni zgodovinar in kulturni organizator. Izdal je številne strokovne publikacije iz zgodovine Bele krajine. 

Jože Dular je častni občan Metlike in Novega mesta. Umrl je 31. januarja 2000. 53 let je živel v hiši, kjer mu je leta 2001 Belokranjsko muzejsko društvo, katerega ustanovni član in dolgoletni predsednik je bil, postavilo spominsko ploščo.

Več tukaj: 
https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/joze-dular.html

 

 

Picture

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Matjaž Rus

Az eredeti anyag szerzője

Matjaž Rus

A kép keletkezési ideje

20. század

Helység

Metlika

Kulcsszavak

Jože Dular, Metlika, Bela krajina, Dolenjska, pisatelj, pesnik, Vavta vas, Muzej,

A közzététel dátuma

25.10.2019 11:19

Legutóbbi módosítás

08.09.2020 12:00

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam