skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Slikar Miha Maleš v Laškem

Miha Maleš (1903–1987) velja za enega najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev v 20. st. Bil je izredno plodovit slikar, grafik, ilustrator, restavrator, pisatelj, urednik, založnik in še marsikaj. Laščani dobro poznamo njegovo hči Travico Maleš Grešak, ki nam v svoji Galeriji Maleš v Zgornji Rečici na ogled postavlja številna Maleševa dela. Miha Maleš, sicer doma iz Kamnika, pa je imel pomembne stike z Laškim že v medvojnem obdobju, natančneje l. 1935. Takrat je bil na dalj&s ...

Olvasás tovább

Miha Maleš (1903–1987) velja za enega najpomembnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev v 20. st. Bil je izredno plodovit slikar, grafik, ilustrator, restavrator, pisatelj, urednik, založnik in še marsikaj. Laščani dobro poznamo njegovo hči Travico Maleš Grešak, ki nam v svoji Galeriji Maleš v Zgornji Rečici na ogled postavlja številna Maleševa dela.

Miha Maleš, sicer doma iz Kamnika, pa je imel pomembne stike z Laškim že v medvojnem obdobju, natančneje l. 1935. Takrat je bil na daljšem obisku v Laškem (vsaj en mesec). Stanoval je v Planerjevi hiši na Podšmihelu, kjer sta živela zakonca Malenšek, Manca (učiteljica glasbe na osnovni šoli) in Stanislav (veterinar), ki sta bila starša znanega celjskega zdravnika Boruta Malenška. Zakonca Malenšek je Maleš poznal od prej, saj sta se v Laško preselila iz Kamnika.

O Maleševem bivanju v Laškem l. 1935 ni veliko znanega, je pa tu zagotovo ustvarjal. O tem nam priča več iz tistega leta ohranjenih monotipij (grafičnih tehnik enkratnega odtisa) Laškega. Ena izmed njih je ''Cerkev v Laškem'', ki je imela v izvirniku dimenzije 36 x 50 cm.

Prispeval: Matej Jazbinšek, fotografija je iz arhiva Travice Maleš Grešak

Picture

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Jerica Horjak

Az eredeti anyag szerzője

Neznan, fotografijo hrani Travica Maleš Grešak

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

1935

A kép keletkezési ideje

Az első és második világháború közötti időszak

Helység

Laško

Személyek a fényképen

Cerkev sv. Martina v Laškem

Kulcsszavak

Miha Maleš slikar Laško

A közzététel dátuma

13.12.2017 11:08

Legutóbbi módosítás

13.12.2017 11:08

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam