skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Sveti Hieronim doma na Starodu v Čičariji

Konec septembra 1997 smo pripravili veličastno spominsko proslavo s katero smo na Starodu v Čičariji obeležili 1650. letnico rojstva velikega misleca in cerkvenega pisca sv. Hieronima. Številni dokazi potrjujejo, da se je sveti mož rodil tu v rimskem naselju Stridon nad vasjo Starod. Prav svetnikov rojstni kraj še danes odpira razna ugibanja in ga mnogi locirajo v razne kraje od Ptuja, v podnožje Nanosa do Dalmacije. Domačini so se za veliko slavje močno potrudili. Uredili in okrasili so celo vas, posebej vaško cerkev sv. Jožefa in na zahodno ...

Olvasás tovább

Konec septembra 1997 smo pripravili veličastno spominsko proslavo s katero smo na Starodu v Čičariji obeležili 1650. letnico rojstva velikega misleca in cerkvenega pisca sv. Hieronima. Številni dokazi potrjujejo, da se je sveti mož rodil tu v rimskem naselju Stridon nad vasjo Starod. Prav svetnikov rojstni kraj še danes odpira razna ugibanja in ga mnogi locirajo v razne kraje od Ptuja, v podnožje Nanosa do Dalmacije. Domačini so se za veliko slavje močno potrudili. Uredili in okrasili so celo vas, posebej vaško cerkev sv. Jožefa in na zahodno stran cerkve vzidali spominsko ploščo, ki bo obiskovalce vasi spominjala na sv. Hieronima najpomembnejšo osebnost te vasi, rojeno celo pred poldrugim tisočletjem. Nedeljsko slavje se je začelo z mašo v obnovljeni vaški cerkvi. Mašo je darovalo kar osem duhovnikov pod vodstvom generalnega vikarja koprske škofije msr. Renata Podveršiča in krajevnega župnika Gabrijela Vidriha. O svetem možu Hieronimu, posebej njegovi življenski poti je spregovoril klasični filolog prof. dr. Otmar Črnilogar. Sledil je kulturni program z nastopom podgrajskega cerkvenega pevskega zbora, ter vokalno skupino Hrušiški fanti in domačih deklet. Spominsko ploščo na cerkvi sta družno odkrili najmlajša prebivalka Staroda 5 letna Katarina Zidarič in najstarejša 87 letna Anica Ladič.

Številni udeleženci so se sprehodili na bližnjo vzpetino Gradino, kjer so še vidni ostanki Hieronimove rojstne vasice Stridon. Od tu je izjemen razgled po občini Ilirska Bistrica s Snežnikom na obzorju. Vas Starod je ta dan gostila kar nekaj stotnij udeležencev, domačini pa so na široko odprli vrata svojih domov in jim ljubeznivo postregli z domačimi dobrotami.

Domači Muzejski študijski krožek je za to priložnost izdal objavljeno spominsko razglednico s podobo sv. Hieronima, z levom njegovim spremljevalcem in vasico Starod po današnji podobi. Avtor te lepe razglednice je bil domači likovnik Romeo Volk, ki je oblikoval tudi napis na spominski plošči in priložnostni poštni žig, saj je tega dne na Starodu prvič delovala tudi občasna pošta v organizaciji ilirsko bistriških filatelistov.  Vč/432

Picture

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Vojko Čeligoj

Az eredeti anyag szerzője

Romeo Volk

Az időszak, amelyet a kép ábrázol

Leto 347

A kép keletkezési ideje

20. század

Személyek a fényképen

Sv, Hieronim

Kulcsszavak

Svetnik, njegovi simboli

A közzététel dátuma

16.10.2019 15:35

Legutóbbi módosítás

18.10.2019 08:06

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam