Gospa Maja Tašner je na natečaj poslala recept za zanimivo sladico – ajdovo kašo z jabolki, ki je pri njih doma pogosto na jedilniku.
Ajdova kaša z jabolki
Sestavine:
2 jogurtova lončka ajdove kaše
4 jogurtovi lončki mleka
3 jajca
5 žlic sladkorja
250 g skute
5 jabolk
cimet
kisla smetana (približno 2 žlici)
Priprava:
V mleku skuhamo ajdovo kašo (da postane mehka). Po potrebi dodamo nekaj mleka. Pustimo, da se ohladi. Nato ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake stepamo skupaj s sladkorjem in skuto. Dodamo ohlajeno kašo in na koncu dodamo še sneg iz beljakov. Namastimo globok pekač. Pol zmesi damo v pekač. Nato pripravimo jabolka (narežemo jih na tanke krhlje ali naribamo na rezine) in jih razporedimo po površini. Jabolka potresemo s cimetom. Na jabolka razporedimo še preostalo kašo. Po vrhu na tanko premažemo s kislo smetano in damo v pečico. Pečemo približno 1 uro na 180 stopinjah. Še toplo postrežemo skupaj s kompotom.
„Doma pripravljamo veliko različic te sladice. Sestavin običajno ne tehtamo. Količino jabolk spreminjamo glede na sočnost. Včasih jabolka zmešamo kar med maso, ne v plasteh,” je zapisala gospa Tašner.