Zanimiv recept za fižolovo omako iz stročjega fižola je na natečaj poslala gospa Vida Koren, ki je zapisala, da „recept pride v poštev konec poletja, tudi pozimi, če imamo zmrzovalnik.”
Sestavine:
500 g stročjega fižola
80 g masla in oljčno olje
2 stroka česna
kisla smetana
sol, šetraj, rdeča paprika, moka
Priprava:
Fižol očistimo, operemo in skuhamo v slanici s šetrajem. V ponvi raztalimo maslo z dodatkom olja, dodamo žlico moke in mešamo, da se sestavine spojijo, nato dodamo strt česen. Ko česen zadiši, dodamo odcejen fižol (tekočino, v kateri se je kuhal, prihranimo za morebitno razredčenje omake), mešamo … Ko se sestavine spojijo, dodamo žličko sladke paprike v prahu. Premešamo. Na koncu omako požlahtnimo z dvema jedilnima žlicama kisle smetane. Jed serviramo s pire krompirjem ali kuhanim krompirjem v kosih.