Tudi gospa Ksenija Šešerko se je ob poslanem receptu za grenadirmarš spominjala svoje mame in priprave jedi, kot jo je znala le ona:
„Kadar v nedeljo zadiši po goveji juhi, se vedno spomnim na mamo. Tudi kadar se po stanovanju širi vonj po pečenem jabolčnem zavitku. V domačo kuhinjo me ponese vonj potice in prazničnega peciva, pa…ah, lahko bi naštevala in naštevala, saj je mama bila odlična kuharica. Svojo ljubezen do kuhanja in peke je prenesla name. Vse, kar je skuhala, je imelo okus po domu, in vsaka jed je pričala o ljubezni do svoje družine. Kadar se kuha z ljubeznijo, jed dobi poseben, nenadomestljiv okus.”
Gospa Šešerko je zapisala: „Kosilo je znala pričarati iz najbolj osnovnih sestavin. Jed, ki sem jo oboževala, še danes rada skuham. Običajno kot prilogo k mesu. Mama ji je rekla grenadirmarš. Recept sem dobila od nje, ona pa od svoje mame. Včasih se je jedlo veliko manj mesa kakor danes. Zato je bila to pri nas glavna jed. Najprej je postregla s krožnikom zelenjavne juhe z zelenjavo iz domačega vrta, če je oče prinesel gobe, pa z gobovo juho. Ob grenadirmarš je vedno postavila veliko skledo solate. Že pet let je ni več med nami, vendar kadar kuham njej in meni ljube jedi, imam še vedno občutek, da je z menoj.”
RECEPT ZA GRENADIRMARŠ
(za 4 osebe)
-1 kg krompirja
-250 g testenin – drobni polžki
-1 čebula
-2 stroka česna
-2 žlici masti ali zaseke
-4 jajca
-2 žlici mleka
-sveži timijan in majaron
-sol in poper po okusu
-svež peteršilj
„Krompir skuham v lupini. Olupljenega še toplega narežem na lističe. Medtem skuham in odcedim testenine. Na masti prepražim čebulo in česen, dodam krompir, zelišča in začimbe ter pražim na majhnem ognju. Dodam odcejene testenine. Jajca stepem skupaj z mlekom in jih med mešanjem vlivam v prepražen krompir s testeninami. Še malo pražim, vendar jed ne sme biti presuha. Osvežim s svežim drobno sesekljanim peteršiljem.”
Dober tek!