skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

150 let Narodne čitalnice v Kranju

Na Gorenjskem je bila prva čitalnica ustanovljena leta 1862 v Škofji Loki. To je bila spodbuda tudi za kranjske meščane, ki so svojo čitalnico ustanovili 29. januarja 1863 na občnem zboru na Stari pošti. Olvasás tovább
»Ker imajo v Ljubljani in po drugih slovenskih mestih že več časa čitavnice in so te dni tudi v Loki to društvo ustanovili, pa jo bodo v Novem mestu, je ne smemo mi Kranjci odlašati. Namen čitavnic je, da se domači po domače vedemo, to je, da beremo domače, pa tudi druge slovenske časnike, se pojejo domače pesmi, se v domači besedi govori kaj podučnega in kratkočasnega, pa se tudi kaka druga veselica obhaja, kakor letni čas nanese. S tem pa, da za omiko in veljavo domačega jezika skrbimo, ne sovražimo nobenega druzega, zato imajo čitavnice tudi kak pošten nemšk, lašk ali še drug časnik.

Preden pa položimo prošnjo za dovoljenje čitavnic naši sl. C. kr. Vladi, moramo vedeti, koliko jih pristopi temu domačemu društvu. Letno plačilo ne bo veliko.

Zato podpišite se vsi častiti mestjani in mestjanke! Gotovo bodo se nam pridružili tudi domoljubi iz okolice naše. Marsikatera vesela ura nas čaka!

V Kranji na sv. Katarine dan 1862.«1

1 Okrožnica ''Povabilo vsem domoljubnim mestjanom'' je povzeta po Makso Pirnat: Narodna čitalnica v Kranju 1863–1913. Spominska knjižnica, posvečena ob petdesetletnici vsem dosedanjim članom in sodelavcem, dobrotnikom in prijateljem, Kranj 1913, str. 7–8.

Fotó galéria

Információk

Kategória

történelem

Közzétette

Gorenjski muzej

Kapcsolattartó

mag. Marjana Žibert

Jelszavak

bésede, Glasbena šola Kranj, Gorenjski muzej, Kranj, KULTURNO ŽIVLJENJE, Mestna knjižnica Kranj, Narodna čitalnica v Kranju, obletnice, Petrčkova hiša, Prešernovo gledališče Kranj

A közzététel dátuma

07.10.2014 00:00

Legutóbbi módosítás

07.10.2014 17:44

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam