skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Aeroklub "Milan Borišek" Litija

Letalstvo ima v Litiji svoje korenine že v času pred drugo svetovno vojno. Takrat so se z letalstvom ukvarjali mladi fantje in se poskušali tudi v izdelavi jadralnih letal. Med njimi so bili Milan Borišek, Silvo Jančar, Mazekovi in Rojčevi fantje, Hinko Lebinger, Branko Bizjak in drugi. Olvasás tovább
Po končani vojni so se ponovno zbrali tedanji mladinci Lesjak Franci, Branko Bizjak, Mato Savšek, Nane Tišler, Silvo Šešok, Tinček Lambergar, ki so leta 1947 ustanovili v Litiji sekcijo Aero kluba Proletarec iz Zagorja. Od leta 1950 pa do danes deluje kot samostojen aeroklub pod imenom Milana Boriška.

Leta 1950 je Cvetka Klančnik, izredna jadralna in motorna pilotka ter inštruktorica za padalstvo, organizirala v Litiji padalski tečaj. Med tečajniki, ki so imeli srečo in izpolnili zdravstvene pogoje, so skočili iz letala ŠČ-2 nad starim ljubljanskim letališčem: Minka Baumkirchner, Helena Lindtner, Aco Bajec, Tone Kralj, Rudi Zupan in Veri Kolman. Seveda pa to niso bili čisto prvi padalci v Litiji, saj je to storila že nekaj let prej Breda Tišler na tečaju jadralnega letenja v Ribnici.

Izšolala se je vrsta jadralnih letalcev, padalcev in dobili smo tudi inštruktorja padalstva (Rudi Zupan, kasneje znan litijski gasilec). Nekaj fantov je uspešno zaključilo šolanje v jadralnem letenju v Vršcu.

Leta 1954 se je začel vzpon na modelarskem področju. Do danes so osvojili vrsto prvenstev in  rekordov.

V klubu so bili še posebno aktivni modelarji, ki so otroke v osnovnih šolah seznanjali z lepotami letalstva.

Svoje vzletišče za dnevno letenje so imeli nekaj časa na prostoru pri kraju Zavrstnik, kasneje so to lokacijo zaprli. Na tem prostoru so prirejali vsakoletne letalske mitinge.

Spletna stran: Aeroklub Milan Borišek Litija

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Knjižnica Litija

Kapcsolattartó

Andreja Štuhec

Jelszavak

LETALSTVO, Litija, Valvazorjev trg

A közzététel dátuma

14.05.2012 00:29

Legutóbbi módosítás

05.06.2012 15:42

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam