skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

»Blizo Bršlina vzdiguje se že kolodvor« - o železniški postaji Novo mesto do velike vojne

Izum parne lokomotive in gradnja prvih železnic v Angliji segata v dvajseta leta dolgega 19. stoletja. Novost predstavlja enega od prelomnih razvojnih prebojev človeštva, povzročila je prometno revolucijo, spreminjala potek evropske in svetovne zgodovine ter vplivala na način življenja nasploh. Septembrski uspeh Georgea Stephensona, ko je s svojim sinom Robertom leta 1825 odprl prvo železniško progo med Stocktonom in Darlingtonom, je bil tako velik, da so že v naslednjem desetletju pričeli z obsežnimi gradnjami železniških prog na stari celini. Tudi nemalokrat okorno Avstrijsko cesarstvo pri gradnji železnic ni zaostajalo.

Olvasás tovább

Avstrijska monarhija je gradnjo železniških prog večjega pomena zastavila kot državni pro­jekt. Prednostno je pričela graditi južno železnico od Dunaja do Trsta. Prvi vlak je iz prestol­nice po spodnji Štajerski pripeljal v Celje leta 1846, v Ljubljano leta 1849 in osem let kasneje prispel do Trsta, daleč najpomembnejšega pristanišča cesarstva. Dolenjska pokrajina, katere prometna dostopnost z državnega stališča še zdaleč ni bila tako pomembna, je morala na svojo železno progo počakati vse do leta 1894. Bela krajina je bila z železniškim omrežjem povezana tik pred prvo svetovno vojno.

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Jakob Polenšek

Kapcsolattartó

Klementina Kolarek

Jelszavak

ŽELEZNICE, Novo mesto, ZGODOVINA, RAZVOJ

A közzététel dátuma

15.06.2020 09:33

Legutóbbi módosítás

01.07.2020 11:40

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam