skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Bombardirano Novo mesto

Novo mesto je v drugi svetovni vojni doživelo več bombnih napadov in letalskih obstreljevanj, katerih posledica so bile številne civilne žrtve in velika gmotna škoda.

Olvasás tovább

Prvi bombni napad, ki so ga povzročila nemška jurišna letala oziroma štuke, je Novo mesto doživelo le pet dni po uradnem začetku vojne v tedanji Jugoslaviji. Trije napadi nemških vojaških letal aprila 1941 ter septembra in oktobra 1943 so Novemu mestu povzročili veliko razdejanje in nepopravljivo škodo.  Okoliške vasi so bile ta čas polne beguncev. Ponekod je poleg domače družine stanovalo kar sedem begunskih družin. Po nemški zasedbi mesta konec oktobra leta 1943 so se bombni napadi začasno prenehali.

Maja in novembra leta 1944 pa je Novo mesto doživelo še dva napada s strani zaveznikov, katerih tarča je bila zlasti železniška postaja v Bršljinu. V tem času je bila v mestu že dobro organizirana protizračna obramba. Poleg privatnih so uredili več javnih zaklonišč, vzpostavili sistem oglašanja siren in namestili protiletalske topove. Nato so meseca februarja leta 1945 Novo mesto z raketnimi izstrelki trikrat obstreljevala partizanska letala, vendar je bila škoda teh napadov manjša, saj raketni izstrelki niso imeli tolikšne rušilne moči kakor bombe.

Žrtev bombnih napadov na Novo mesto je bilo več kot sto. Več kot petdeset hiš je bilo popolnoma porušenih in več kot trideset poškodovanih. Nepoškodovane stavbe pa so postale zatočišča v napadih prizadetih meščanov in beguncev iz okolice mesta, ki so ostali brez strehe nad glavo.

Objavljene fotografije v knjižnici hranimo v Posebnih zbirkah Boga Komelja, nekaj pa smo jih pridobili v akciji Zbiramo spomine, ki smo jo v novomeški knjižnici na temo »Zgodbe mojega mesta« izvedli novembra 2015, in so last gospe Polone Vodopivec iz Novega mesta.

Viri in literatura:

Marko Polenšek: Novo mesto je bilo …, 2002

Enciklopedija Slovenije

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

A digitális gyűjtemény szerzője

Mateja Kambič

Kapcsolattartó

Mateja Kambič

Jelszavak

druga svetovna vojna, Novo mesto, BOMBARDIRANJE, bombni napadi

A közzététel dátuma

29.12.2016 11:03

Legutóbbi módosítás

29.12.2016 11:04

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam