skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Krka, tovarna zdravil: način življenja Borisa Andrijaniča

Ustanovitelj Krke, Boris Andrijanič, magister farmacije, je njene temelje pričel graditi s somišljeniki v letu 1954 kar v prostorih družinske lekarne. V tem letu je bil ustanovljen Farmacevtski laboratorij Krka, ki se je leta 1956 preimenoval v Krko, tovarno zdravil. Skeptikom tedanjega časa je na vprašanje, zakaj gradnja tovarne v majhnem Novem mestu, odgovarjal, da je Novo mesto res majhno, vendar ima dve krasni predmestji, Ljubljano in Zagreb. V 60. letih 20. stoletja se je tovarna širila na obrobje mesta v Ločno, pričela poslovati s tujino, razvijati svoje poslovanje tudi na drugih področjih, na primer v turizmu.

Olvasás tovább

Pod vodstvom Andrijaniča je Krka rasla v pomembno podjetje v slovenskem in svetovnem merilu. Njegovo vizijo in ambiciozne načrte v razvoju Krke so mu pomagali uresničevati zaupanja vredni sodelavci. Delavce je cenil, jim pomagal, od njih pa tudi veliko zahteval, tako kot sam od sebe, ki je bil z vsem srcem predan Krki. Uspeh je videl v izobraženih delavcih, strokovnjakih, zato je podpiral izobraževanje, uvedel je Krkine nagrade. Spodbujal je druženje zaposlenih v obliki športnih srečanj, piknikov. Rad je vabil ljudi na Dolenjsko. Uvedel je srečanja 11. 11. ob 11. uri v Krkinem hramu na Trški gori, ki so bila namenjena tako poslovnim partnerjev kot tudi pomembnim ljudem s področja politike tistega časa. Pomembnosti varovanja okolja so se v Krki zavedali že v njegovem času.

Kot Dolenjec, Novomeščan je ogromno svoje moči usmeril v odpravo nerazvitosti Dolenjske in tako je kot direktor uspešnega podjetja podpiral številne gradnje, obnove objektov, urejanje okolice. Krka je bila pokrovitelj številnih dejavnosti na področju šolstva, športa, kulture in drugih.

Po treh desetletjih uspešnega vodenja »svoje« Krke se je upokojil leta 1984.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Marjeta Bregar

Kapcsolattartó

Klementina Kolarek

Jelszavak

GOSPODARSTVO, FARMACIJA, Novo mesto, Andrijanič, Boris, Krka, tovarna zdravil, d.d,, BIOGRAFIJA, življenjepis

A közzététel dátuma

15.05.2020 12:16

Legutóbbi módosítás

14.05.2020 12:52

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam