skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Botanični vrt v Ljubljani - 200 let neprekinjenega delovanja

Botanični vrt v Ljubljani na današnjem mestu deluje že vse od leta 1810. V času Ilirskih provinc, je bil ustanovljen kot Vrt domovinske flore v okviru visokih šol (Écoles Centrales). Zasnoval ga je Franc Hladnik, ki je bil njegov prvi ravnatelj. Olvasás tovább
Franc Hladnik je v njem najprej zasadil rastline, ki jih je že prej gojil na licejskem vrtu. V inventarnem spisku za leto 1812 navaja že 766 domačih vrst, ki rastejo v vrtu.

Z ustanovitvijo Ljubljanske univerze (1919) je vrt že leta 1920 prišel pod njeno okrilje, kjer deluje še v današnjem času v okviru Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete.

Z letom 1991 je bil botanični vrt na Ižanski cesti zavarovan kot spomenik oblikovane narave na lokalni ravni, leta 2008 pa je dobil status spomenika državnega pomena. Velja za najstarejši botanični vrt v jugovzhodnem delu Evrope. V evropskem merilu spada med srednje stare vrtove. Glede na to, da že 200 let deluje na istem mestu, ga uvršča med pomembnejše stare evropske vrtove.

Pri nastajanju zbirke so nam bile v pomoč publikacije:
- 200 let botaničnega vrta v Ljubljani = 200 years - botanic garden in Ljubljana : Index seminum anno 2009 collectorum. Ljubljana : Botanični vrt, Oddelek za biologijo, Biotehniška fakulteta, 2010.
- Botanični vrt Univerze v Ljubljani = University Botanic Gardens, avtorja Jožeta Bavcona.

Zaradi pomembne obletnice smo pripravili digitalno zbirko o Botaničnem vrtu, nekoč in danes.
Z veseljem potujte po besedilih in fotografijah o vrtu. Povabilo velja tudi na obisk samega vrta, na Ižanski ulici, v Ljubljani.Fotó galéria

Információk

Jelszavak

BOTANIČNI VRTOVI, LJUBLJANA, VRTOVI

A közzététel dátuma

24.09.2010 00:00

Legutóbbi módosítás

24.09.2010 14:00

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam