skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Dišeče izročilo in radovednost okusov

Od 5.12.2012 do 5.1.2013 je bila v Slovanski knjižnici, enoti Mestne knjižnice Ljubljana, na ogled razstava Dišeče izročilo in radovednost okusov : umetnost kuhanja nekoč in danes. Razstavo o evropski in slovenski kulinariki je pripravila bibliotekarka mag. Kristina Košič Humar. Olvasás tovább
      Posebni gost ob odprtju razstave je bil etnolog prof. dr. Janez Bogataj, ki je za obiskovalce pripravil predavanje z naslovom Čemu nam je sicer nos tik nad usti. V predavanju je kritično označil slovensko mišljenje, da je vse tuje največkrat boljše od domačega, tudi pri prehranjevanju, in nas opozoril, da bi morali biti ponosni na to, kar nam ponuja narava in naša dežela. Orisal je značilne jedi slovenskih pokrajin, omenil pomembne slovenske kuharske knjige in nas seznanil z blagovno znamko Gostilna Slovenija, ki jo sedaj nosi malo čez 40 slovenskih gostiln. Na samem začetku skrbi za prehranjevanje pa je zadostna preskrba z vodo. 
      Razstava nam nudi razširitev obzorij znanja o zgodovini prehranjevanja in priprave živil na Slovenskem in v širnem svetu od antike do današnjih trendov, ki jih širijo sodobne prehranjevalne biblije. 
      Po predavanju je sledila pogostitev z določenimi starimi slovenskimi jedmi: na voljo so bili ljubljanska jajčna jed, škofov kruh, zeliščni kruh in Hildegardini piškoti za živce, ki so jih pripravile nekatere delavke Slovanske knjižnice. 

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam