skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Domoznanstvo nekoliko drugače

Pisateljica in vizualna umetnica Lela B. Njatin je v sodelovanju s strokovno sodelavko Nevenko Južnič pripravila razstavo z naslovom »Domoznanstvo« v Knjižnici Kočevje.

Olvasás tovább
Postavljena je bila od 20. avgusta do 20. septembra 2013 in je zajela knjige iz Knjižnice Kočevje ter zbirke avtorice razstave, Knjižnice Miklova hiša Ribnica, Knjižnice Mirana Jarca Novo Mesto ter Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana. Poleg knjig so bili razstavljeni še fotografija in dve preglednici.
Razstava je dragocena, ker preteklost povezuje s trenutkom, ki ga živimo. K domoznanstvu pristopa drugače od bibliotekarstva. Knjige obravnava kot material vizualne umetnosti. Med njimi vzpostavlja povezave na način zemljevidenja in ustvarja napetost med njihovimi naslovi ter konceptualno podnaslovitvijo posameznega razdelka razstave. Ključ izbora knjig je refleksija pojma dom. Podnaslovi razdelkov so besede iz slovenskega knjižnega jezika, vezane na pojmovanje doma. Naslovi knjig v posameznem razdelku torej tematizirajo posamezno izmed teh besed.
In vendar razstava vrši enako misijo kot bibliotekarsko domoznanstvo: vzpostaviti oporo za (s)poznavanje kulturne identitete kraja. Vse knjige, ki so avtoričin osebni izbor, namreč lahko obravnavamo v povezavi s časovnico kulturnega razvoja Kočevja, ki je tudi del razstave. Obiskovalcem je prepuščeno, da v razgrnjenem nevidnem zemljevidu, ki ga predstavlja razstava, določijo bolj ali manj pomembne točke in vlečejo povezave po lastni presoji. Avtorica pa razstavi dodaja lastni domoznanski poudarek. Zanjo je v zgodovini in sedanjosti Kočevja pomembna umetnost, saj zase dom doživlja kot lastno ustvarjalnost.
Razstava na izviren način izrablja standardni razstavni prostor v knjižnici. Iz razstave pa je izšla še istočasna umetniška akcija avtorice, s katero so bili obiskovalci knjižnice nagovorjeni k branju vseh knjig iz posameznega razdelka razstave. In pogovor med avtorico in obiskovalci knjižnice, v katerem so se seznanili z umetniško metodo zemljevidenja. Razstavo je delno finančno omogočila Občina Kočevje, koproducirali pa sta jo Lela B. Njatin in Knjižnica Kočevje.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam