skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

V novomeški knjižnici hranimo okrog sedemdeset različnih razglednic Žužemberka. Njihov časovni razpon sega od konca 19. stoletja do osemdesetih let 20. stoletja. V digitalni zbirki je predstavljen izbor starejših razglednic, ki so izšle pred drugo svetovno vojno.

Dve razglednici, ki sta bili verjetno izdani še pred letom 1900, sta litografiji in sta v tej zbirki najstarejši. V treh motivih prikazujeta panoramski pogled na Žužemberk, znamenite lehnjakove pragove na reki Krki in žužemberški grad. Tista, ki jo je založil J. Šket iz Žužemberka, ni bila poslana, druga, ki jo je na Dunaju založila Umetniška tvrdka Karel Schwidernoch, pa je iz Žužemberka romala v mestece Korneuburg v Spodnji Avstriji nedaleč stran od Dunaja.

Poleg številnih panoramskih pogledov na Žužemberk je v zbirki tudi nekaj razglednic posameznih trških stavb, sodišča, šole, cerkve, trgovine ali gostilne. Najbolj pogost in priljubljen motiv pa je slikovit pogled na žužemberški grad, mogočno zgradbo iz trinajstega stoletja, ki se nahaja na strmem skalnem pomolu nad reko Krko.

Sprva so bili založniki razglednic z Dunaja, kasneje pa tudi domačini. Kar nekaj žužemberških razglednic so izdali Josip in Rudolf Podboj, trgovec Franjo Pirc ter Josip Pehani, ki je imel na trgu gostilno z vrtom, kegljiščem in sobami za goste. V eni izmed sob je bila v osemdesetih letih 19. stoletja ustanovljena Narodna čitalnica.

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

kultúra

A digitális gyűjtemény szerzője

Mateja Kambič

Jelszavak

Suha krajina, RAZGLEDNICE, Žužemberk

A közzététel dátuma

22.01.2019 12:42

Legutóbbi módosítás

23.01.2019 11:24

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam