skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Gasilsko društvo Litija

V sosednjem Šmartnem, ki je bilo takratno župno središče, so ustanovili gasilsko društvo leta 1884, leto kasneje pa so v Litiji ustanovili odsek požarne obrambe, ki je pričel delovati v okviru požarne obrambe Šmartno. Čeprav so v gasilskem odseku kot osnovno dejavnost gojili skrb za varovanje imetja pred požari, pa so se močno udejstvovali tudi kulturno in politično. Olvasás tovább

Med ustanovitelji so bili: Ivan Batis, Rudolf Badjura, Peter Jereb, Jože Maček, Luka Svetec, Lovro Tura, Franc Lajovic in Jože Damjan. Med prvimi člani pa so bili: Pavel Tič, Premru, Lebinger, Martin Volk, Jakob Konjar, Tone Lindner, Koprivnikar, Slanc, Kunstler, Pleničar, Borišek in Kajtna. Peter Jereb je leta 1887 postal tudi prvi tajnik in blagajnik požarne obrambe. Franc Lajovic, prvi starosta gasilskega društva Litija in soustanovitelj društva leta 1885 je imel pomembno vlogo vse od ustanovitve društva do svoje smrti leta 1938. Malo je bilo takih ljudi, ki so več kot 50 let svojega življenja posvetili neki družbeni dejavnosti. Dolgoletni predsednik in poveljnik je bil tudi Emil Koprivnikar.

Že prvo leto po ustanovitvi leta 1886 so nabavili ročno batno črpalko in nekaj drugega enostavnega orodja in pričeli z delom. Takrat je odsek požarne obrambe sestavljalo 47 članov. Tri leta kasneje je litijski odsek požarne obrambe dobil tudi formalno potrditev o delovanju in tega leta je bil razvit prvi društveni prapor (1888).

11. julija 1893 so prevzeli novo parno brizgalno. Le-to so nadvse koristno uporabili v dveh velikih požarih: v Litiji leta 1896, na Vačah leta 1903.


Med drugo svetovno vojno so gasilcem Nemci razdelili nove uniforme. Članstvo je bilo obvezno.  Mnogo gasilcev je odšlo v partizane. Arhiv iz tega časa se je izgubil. Leta 1950 so nabavili nov gasilni avto TAM Pionir in motorno brizgalno DKV 800/l. V tem času je bil predsednik društva Franci Simončič. Obenem je vozil gasilski avto na vajah, prireditvah, intervencijah. Z njim je opravljal tudi prevoze bolnikov v bolnišnico v Ljubljani.

Po tem letu je nastopilo v gasilskem društvu krizno obdobje, predvsem zaradi prostorske stiske, saj so imeli gasilski dom v starem delu mesta poleg cerkve, v mrtvašnici. Članstvo v društvu pa je nenehno naraščalo. Začeli so načrtovati gradnjo novega gasilskega doma. To se je začelo leta 1963 ob Ljubljanski cesti. Dograjen je bil leta 1966.

Ves čas njihovega delovanja so si prizadevali pridobivati nove člane, jih izobraževati in posodabljati tehniko ter opremo. Udeležujejo se raznih tekmovanj in pomagajo ljudem v stiski. Posluh za njihovo delo ima tudi širša lokalna skupnost.

Spletna stran: PGD Litija

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Knjižnica Litija

Kapcsolattartó

Andreja Štuhec

Jelszavak

GASILSKA DRUŠTVA, Litija, Valvazorjev trg

A közzététel dátuma

13.05.2012 13:08

Legutóbbi módosítás

05.06.2012 15:42

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam