skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Viktor Gregorić, lastnik zdravilišča Šmarješke Toplice

Viktor Gregorić se je rodil leta 1869 v Novem mestu, kjer je imel njegov oče Janez Gregorić na Glavnem trgu gostilno. Najprej se je šolal v Novem mestu, kjer je na tukajšnji gimnaziji leta 1888 maturiral z odličnim uspehom. Študij medicine v Gradcu pa je zaključil leta 1898. Nato je služboval po različnih krajih na Slovenskem. Njegovo prvo službeno mesto je bilo v Ribnici, zatem še v Sevnici, Sežani, Senožečah, Ilirski Bistrici in Rogaški Slatini.

Olvasás tovább

Po končani prvi svetovni vojni se je dokončno ustalil v Novem mestu, kjer je v stavbi, ki je danes del Knjižnice Mirana Jarca, odprl prvo zasebno prakso v Novem mestu. Do svoje smrti leta 1935 je opravljal funkcijo novomeškega okrajnega zdravnika in se kot okrajni sanitetni referent trudil za omejitev epidemij, ki so razsajale v tistem času. Poleg tega je bil član raznih dobrodelnih organizacij, pomagal revnim z različnimi dobrinami in bil boter mnogim revnim otrokom.

Za obdobje od avgusta 1923 do februarja 1924 je bil imenovan za predstojnika občinske uprave. Poverjena mu je bila izvedba občinskih volitev v povečani novomeški občini.

Viktor Gregorić je bil tudi promotor dolenjskega turizma. Leta 1926 sta namreč z ženo Berto kupila posestvo v Šmarjeških Toplicah, ki je bilo prej last domačina Alojzija Zajca. Slednji je tam sezidal dve pokriti kopališči (Aleksandrovo in Petrovo kopel), preuredil leseni bazen in odprl gostilno. Ko je bila lastnica kopališke posesti družina Gregorić, so Šmarješke Toplice doživele modernizacijo in velik napredek. Poskrbeli so  za promocijo in oglaševanje kraja ter uredili okolico in sprehajalne poti. Zgradili so veliko moderno stavbo s sobami za goste in imeli svojo elektriko. Organizirali so tudi zdravniško službo in prevoze gostov v toplice. Po moževi smrti je zdravilišče vodila žena Berta Gregorić še štiri leta, nato pa ga je leta 1939 prodala dr. Šariču, lastniku zdravilišča v Radencih.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam