skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Album razglednic "Svetovna vojna"

Album »Svetovna vojna« vsebuje dvesto propagandnih razglednic iz časa prve svetovne vojne, ki jih je lastnik načrtno zbiral in hranil. Večina razglednic iz albuma ni bila poslana, na Gregorića oziroma njegovo ženo Berto jih je bila v Ilirsko Bistrico naslovljena le dobra tretjina.

Samo šest razglednic je slovenskih, od tega so tri izšle v znameniti seriji slovenskih vojnih razglednic Vojska v slikah, druge tri pa je založilo Deželno in gospejno društvo Rdečega križa za Kranjsko leta 1914. Med razglednicami drugih narodov najdemo v albumu tudi po eno srbsko, češko in italijansko ter nekaj nemških razglednic.

Olvasás tovább

Preostale razglednice so avstrijske in so večinoma izšle na Dunaju. Nekaj jih je izdalo avstrijsko pomorsko društvo (Österreichische Flottenverein), v glavnem z motivi obmorskih pokrajin in bojnega ladjevja. Preostale razglednice iz albuma so po napisu sodeč uradne razglednice Rdečega križa, Vojnega urada za socialno skrbstvo in Vojnopomožnega biroja. Vojni urad za socialno skrbstvo (Kriegsfürsorgeamt) je bil podrejen vojnemu ministrstvu in je skrbel za organizacijo pomoči vojakom na fronti, vojnim invalidom ter vojnim vdovam in sirotam. To je počel s pomočjo propagande, eden od načinov pridobivanja denarja pa je bila prodaja vojnih razglednic. Izšlo je več serij razglednic, nekatere med njimi so bile oštevilčene in s tem toliko bolj zanimive za zbiratelje. Na razglednicah, ki so pričele izhajati že v  prvih mesecih po začetku vojne, je bilo preko dva tisoč motivov. Prikazujejo vojne prizore, ranjence in umirajoče vojake na fronti, embleme avstro-ogrske monarhije ter utrinke iz vsakdanjega življenja v zaledju fronte. Tudi prazniki so bili v tem času militarizirani, tako najdemo v zbirki več novoletnih, božičnih in binkoštnih voščilnic z vojno tematiko. Razglednice s portreti vodij in generalov so soustvarjale kult osebnosti, druge so s karikaturami in hudomušnimi prizori krepile bojno moralo. Med njimi najdemo tudi zanimivo razglednico s panoramo Rogaške Slatine, podobo cesarja Franca Jožefa, emblemi avstro-ogrske monarhije in verzi prebudne pesmi.

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam