skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Vojne razglednice novomeškega zdravnika Viktorja Gregorića

V zadnjem času, ko obeležujemo častitljive obletnice različnih dogodkov v povezavi s prvo svetovno vojno, smo naleteli tudi na ime novomeškega zdravnika Viktorja Gregorića, ki je v tistem obdobju deloval v zaledju soške fronte v Ilirski Bistrici kot sanitetni oficir, v lokalno zgodovino rodnega Novega mesta in okolice pa se je zapisal zlasti kot lastnik in promotor zdravilišča Šmarješke Toplice.

Olvasás tovább

V novomeški knjižnici hranimo kar nekaj gradiva na temo prve svetovne vojne. Poleg aktualnih knjižnih izdaj s tovrstno tematiko in periodike iz tistega obdobja hranimo v Posebnih zbirkah Boga Komelja tudi del literarnih zapuščin dveh neposrednih udeležencih vojne, pesnika in slikarja Jožeta Cvelbarja ter dramatika in gledališčnika Pavla Golie. V njunih zapuščinah se med drugim nahaja nekaj dokumentov, fotografij in korespondence iz vojnega časa.

V slikovni zbirki pa hranimo še nekaj fotografij in vojnih razglednic, ki so bile izdane z namenom utrjevanja domoljubnih čustev ter podpiranja vojakov na frontah in njihovih družin. Te so se tisti čas množično pošiljale po Evropi, saj so z njihovo pomočjo vojaki vzdrževali stike s svojci. Med temi je najpomembnejša in najbolj popolna zbirka slovenskih vojnih razglednic »Vojska v slikah«, ki so jo soustvarjali priznani slovenski umetniki. Večina tujih, predvsem avstrijskih, propagandnih vojnih razglednic pa se nahaja v albumu »Svetovna vojna«, katerega lastnik je bil omenjeni Viktor Gregorić.

 

Viri in literatura:

Družina Gregorić iz Novega mesta, 2003

Jakob Polenšek: Novomeški župani med svetovnima vojnama, 2008

Vojko Čeligoj: Družina Gregorić iz Novega mesta, Vojnozgodovinski zbornik, št. 28, str. 37-39

Viktor Gregorić v Ilirski Bistrici, Vojnozgodovinski zbornik, št. 37, str. 133-134

Fotó galéria

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Mateja Kambič

Kapcsolattartó

Mateja Kambič

Jelszavak

prva svetovna vojna, Šmarješke Toplice

A közzététel dátuma

12.09.2018 07:51

Legutóbbi módosítás

12.09.2018 11:49

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam