skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
Stari del Litije se nahaja na Valvazorjevem trgu. Olvasás tovább

Janez Vajkard Valvasor (1641 - 1693)

je bil vsestranska osebnost - polihistor. Njegovo delo ni bilo omejeno samo na eno področje ali znanost, ampak je obsegalo več raznovrstnih področij. Čeprav je bil po poklicu vojak, je večino svojega življenja zapisal znanosti, zbirateljstvu in preučevanju Kranjske, osrednjega dela današnje Slovenije. Tako je zapustil obširno znanstveno delo.

Valvasor je bil eden prvih sistematičnih kartografov pri nas. Bil je prvi, ki se je pričel ukvarjati z bakrotiskarstvom in ustanovil je grafično podjetje. O njegovi izobrazbi in bogastvu pa priča tudi mogočna knjižnica, v kateri je imel vsa takrat pomembna znanstvena dela. Zbiral je instrumente, star denar in razne zanimivosti.

Slava vojvodine Kranjske predstavlja vrh njegovega dela. Izšla je v Nürnbergu leta 1689. Napisana je bila v nemškem jeziku. S sodelavci je zbral podatke, ki so danes neprecenljivi vir za prikaz življenja današnje Slovenije ob koncu 17. stoletja. S tem delom je želel predstaviti svojo domovino tujcem. Je zelo obsežna, saj zajema 15 poglavij in ima 3532 strani. Opremljena je s številnimi risbami, ki jih je risal sam Valvasor. Bil je pravi mojster risanja. Na vsako pot sta ga spremljala svinčnik in skicirna knjiga. V 11. knjigi je Valvasor opisal tudi takrat 300 najpomembnejših mest, gradov in samostanov. Čeprav je bila knjiga uspešnica, Valvasorju ni prinesla dobička. Stroški njegovih obsežnih zbirateljskih, znanstvenih in drugih dejavnosti pa so presegli njegove denarne zmožnosti. Leta 1689 je prodal grad Črni potok, naslednje leto se je moral ločiti od knjižnice in grafične zbirke (te sedaj hranijo v Zagrebu), leta 1692 pa je prodal še gospostvi Bogenšperk in Lichtenberg.

Do svoje smrti leta 1693 je živel v Krškem. Umrl je v starosti dvainpetdeset let, pokopan naj bi bil v družinski grobnici v grajski kapeli na Mediji.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

Közzétette

Knjižnica Litija

Kapcsolattartó

Erna Jurič

Jelszavak

Litija, TRGI, Valvasor, Janez Vajkard

A közzététel dátuma

26.09.2010 15:06

Legutóbbi módosítás

28.04.2011 13:39

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam