skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Jakob Avšič, predsednik ljubljanskega MLO in vojaški general

Jakob (Jaka) Avšič je bil rojen leta 24. aprila 1896 v Klečah, umrl pa je 2. januarja leta 1978 v Ljubljani. Izhajal je iz trdne kmečke družine z desetimi otroki. Po končani osnovni šoli na Ježici je odšel na gimnazijo v Ljubljano. Avšič je bil dejaven na mnogih področjih in zelo opazen v vojaško-politični in civilni sferi. Od maja 1951 do sredine julija 1953 je opravljal tudi župansko funkcijo v slovenski prestolnici.

 

Olvasás tovább

Delovanje v civilni sferi

Jakob Avšič se je leta 1947 vojaško upokojil in postal poslanik FNRJ na Dunaju. Potem je bil minister za gozdarstvo Narodne republike Slovenije in predsednik MLO Ljubljana. Bil je ustanovitelj Konjeniškega kluba Ljubljana. Našel je lokacijo in vodil izgradnjo hipodroma v Stožicah ter bil soustanovitelj Konjeniške zveze Slovenije

Avšičev grob se nahaja na pokopališču v Stožicah pri Ljubljani. Pokopali so ga z vojaškimi častmi. Po generalu je imenovana Avšičeva ulica v Klečah. 

 

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Gašper Hudolin

Jelszavak

ZNAMENITE OSEBNOSTI, MESTA, OBČINE, LOKALNA UPRAVA, 1945-1959, JUGOSLOVANSKA VOJSKA, SLOVENSKA VOJSKA, JEZIKOVNA POLITIKA

A közzététel dátuma

30.05.2017 07:29

Legutóbbi módosítás

30.05.2017 07:31

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam