skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Janez Cesar – dolenjski »žlahtni komedijant« (1896-1965)

Ime Janeza oz. Ivana Cesarja, slovenskega gledališkega igralca Slovenskega narodnega gledališča Drama, je danes že skoraj povsem utonilo v pozabo, le malokdo ve, kdo je bil in da se po njem imenuje Cesarjeva ulica v Novem mestu.

Olvasás tovább

Slovenski gledališki zgodovinar Filip Kalan ga je takole opisal: »To vsi vemo, da je po rodu Podgorec, se pravi, človek izpod Gorjancev, doma iz Spodnje Težke Vode pri Novem mestu, pristen Dolenjec po materi in očetu, po kretnjah in govorici, po navadah in razvadah, po dovtipu in nastopu. Zajeten možak je to, postaven in trebušast, širokih pleč, težak za dober stot, rdečeličen podeželan še po štiridesetih letih gledališkega dela, na pragu šestdesetih let, krepko oblikovanega obraza, z velikimi, živimi očmi in tehtnim, malce srepim pogledom, dobrodušen in radoživ, prijatelj dobre jedi in pijače /.../« Predstavil ga je kot »pravi ljudski talent s širokim srcem in neusahno ljubeznijo do vsega, kar prihaja z dežele in iz malomestnega sveta«. Označil ga je tudi kot igralca, ki je dosegel uspeh popolne igralske predanosti in nepopustljive delovne discipline. In kot enega tistih z veliko priljubljenostjo pri širokem občinstvu. Pa ga pobliže spoznajmo.

Fotó galéria

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Darja Peperko Golob

Kapcsolattartó

Darja Peperko Golob

Jelszavak

Cesar, Janez, ZAPUŠČINA, GLEDALIŠKI IGRALCI

A közzététel dátuma

01.06.2018 11:23

Legutóbbi módosítás

15.11.2018 07:31

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam