skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Južna železnica skozi objektiv

Predstavitev izbranih in nagrajenih fotografij s fotografskega natečaja Južna železnica na Divaškem, ki je potekal v okviru 3. ex tempora Stojana Zafreda v Kosovelovi knjižnici Sežana - Knjižnici Divača.

Olvasás tovább
Fotografski natečaj z naslovom Južna železnica na Divaškem sta v počastitev občinskega praznika razpisala Občina Divača ter Foto klub Žarek Sežana. Nanj se je odzvalo 12 amaterskih in profesionalnih fotografinj in fotografov, ki so lahko ustvarjali na dve enakovredni temi:
1. tema: Železniška postaja Divača (fotografije naj bi povzemale železniško infrastrukturo celotnega železniškega vozlišča Divača);
2. tema: Južna železnica na Krasu (fotografije naj bi prikazovale železniško progo in infrastrukturo med železniškima postajama Pivka in Nabrežina).
Vsa dela, ki so do 15. junija 2013 prispela na Foto klub Žarek Sežana, je ocenjevala žirija. Sestavljala sta jo Samo Onič ter Stojan Gorup, ki je obiskovalcem tudi predstavil utemeljitev žirije.
Sledila je podelitev nagrad letošnjim nagrajencem. Nagrade sta podelila predsednik Foto kluba Žarek Sežana Radovan Gregorčič ter divaški župan Drago Božac.

Nagrajenci:

Nagrade za temo a - Železniška postaja Divača:
1. Igor Petaros
2. Slavko Gerželj
3. Ana Čeh


Nagrade za temo b - Južna železnica na Krasu:
1. Jana Štok
2. Ana Čeh
3. Igor Petaros

Ob velikih spremembah, ki se bodo v Divači – železničarskem kraju, katerega del je bil tudi Stojan Zafred – odvijale v prihodnjih letih ob rekonstrukciji železniške postaje in mogoče tudi ob izgradnji drugega tira proge Divača–Koper, so člani FK Žarek želeli na nosilce digitalnih zapisov ujeti številne utrinke, slike, sence … tehnične dediščine, ki jo premore železnica.
Projekt predvidene rekonstrukcije Železniške postaje Divača se močno zajeda v dobrih 150 let staro industrijsko dediščino Južne železnice – 577 kilometrov dolge dvotirne železniške proge med Dunajem in Trstom, ki je leta 1857 povezala prestolnico habsburške monarhije z Jadranskim morjem, katere del je speljan tudi po naši občini.
Žal bo del tega mozaika tirnih naprav, mostov, viaduktov, predorov, nasipov, zaščitnih zidov, postajnih poslopij, skladišč, remiz, čuvajnic, vodnih zajetij, rezervoarjev, črpališč in drugih naprav, nujno potrebnih za funkcioniranje te transportne megastrukture, morda za vedno izginil.

Namen 3. ex tempora Stojana Zafreda je ohranjanje spomina na ta čudoviti spomenik tehnične dediščine, če ne v naravi, pa vsaj na fotografiji.

V okviru praznovanja 7. občinskega praznika je bil v Divači organiziran 2. ex tempore Stojana Zafreda. Na likovnem ex temporu so udeleženci ustvarjali likovna dela, ki so bila na zaključni prireditvi 5. julija 2012 razstavljena na prodajni razstavi. Likovna dela so bila na voljo za nakup celo leto. Sredstva, zbrana od prodaje, so bila po skupni odločitvi Komisije za izvedbo občinskega praznika občine Divača 2012 ter Razvojnega centra Divača namenjena kot spodbuda osnovnošolki/osnovnošolcu OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, ki je pokazala/ pokazal v letih šolanja največjo mero ustvarjalnosti in zagnanosti na likovnem področju. Odločitev, komu bodo sredstva namenjena, je bila zaupana divaški osnovni šoli, ki je odločila, da si nagrado zasluži učenka Tinkara Žnidarčič.

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Radovan Gregorič, Magdalena Svetina Terčon

Jelszavak

AMATERSKA FOTOGRAFIJA, DOMOZNANSTVO, Kras, NATEČAJI, ZGODOVINA, ŽELEZNICE, ŽELEZNIŠKA POSTAJA

A közzététel dátuma

30.12.2014 00:00

Legutóbbi módosítás

17.01.2019 07:32

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam