skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Recepti iz Machove kuhinje

Glede na to, da je družina Mach izhajala iz Češke, je bila tudi njihova hrana nekoliko drugačna, kot so je bili vajeni domačini. Ohranilo se je tudi nekaj starih receptov. Vaščani, ki so prihajali na delo na Machovo posestvo, so imeli dobro, krepko hrano,  zlasti okusno pecivo je obogatilo njihov skromni jedilnik. Med najbolj znanimi Machovimi jedmi so Machova dolenjska šara, krompirjevi svaljki s kislim zeljem, Machovi krompirjevi polpeti, vzhajani knedlji, borovničevi hlebčki, hajane palačinke in še kaj. Sčasoma pa so te izrazito češke jedi dobile že bolj dolenjski priokus.

Olvasás tovább

Srce Machove kuhinje je bila, poleg mame Josephine, njihova gospodinja Katarina Vorajtar, ki je za družino Mach prišla pozneje in bila njihova zvesta služabnica kar 47 let. Pokopana je na slatenskem pokopališču, v drugem grobu za družinske služabnike, ki pa se ni ohranil. Po tej dobri duši Machove, pa tudi Lanhausove družine se imenuje Katkina brv čez Slatenski potok na Machovi učni poti.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Marjan Hren, Darja Peperko Golob

Jelszavak

KULTURNA DEDIŠČINA, UČNE POTI, KUHARSKI RECEPTI

A közzététel dátuma

06.04.2018 12:13

Legutóbbi módosítás

09.04.2018 08:02

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam