skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Klekljarski krožek Osnovne šole Antona Šibelje - Stjenke Komen

Mentorica Alenka Mezek Šibelja prihaja iz Žirov, kjer je dejavnost klekljanja, poleg drugih večjih središč, še izredno močna. Čipka jo spremlja 'od zmerej'. Vzgibe in navdih je prejemala iz svojega okolja in družine. Kot pridno dekle se je med drugim učila pri mojstrici klekljanja Marici Albreht in bi prevzela njeno delo, če je ne bi zaneslo na Kras. Svojo pot je v teoriji nadgradila z diplomskim delom Čipkarstvo kot prostočasna dejavnost na višji pedagoški šoli. V njej je obravnavala Žiri in okolico z vseh vidikov: zapise, rise, tehnike, zgodovino, pričevanja, fotografije …

Olvasás tovább

Ves čas se aktivno ukvarja s čipko. Odkar je prišla na Kras, vodi klekljarski krožek na Osnovni šoli Antona Šibelje - Stjenke Komen. V krožek, ki neprekinjeno deluje od leta 1996, se vključujejo deklice od tretjega do devetega razreda. Leta 1997 so že pripravili prvo razstavo.

Alenka Mezek Šibelja rada omeni, kako pridne učenke ima. Vsa leta sodelujejo na raznih razstavah in tekmovanjih ter dosegajo lep uspeh. Posebno so zanimive razstave ob dnevih šole, tematske razstave (npr. lovstvo, botanika ipd.). Leta 2000 so se udeležile državnega tekmovanja za priznanje Ivanke Ferjančič. Takrat se je učenka Mojca Žorž uvrstila na 4. mesto v tehniki 'idrijski ris s sukanim risom'. Mentorica pa še posebej pohvali uspehe Mojce Žorž z drugim mestom in Ane Trobec s tretjim mestom na natečaju Združenja slovenskih klekljaric in vseh, ki imajo radi čipke. Dekleti sta čipki klekljali na vzorcih, ki sta ju sami izrisali.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Neža Bandel

Kapcsolattartó

Alenka Mezek Šibelja
Neža Bandel

Jelszavak

KLEKLJANJE, čipke, OSNOVNE ŠOLE, KROŽKI

A közzététel dátuma

28.12.2016 15:59

Legutóbbi módosítás

27.12.2016 11:17

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam