skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Klekljarski krožek Osnovne šole Srečka Kosovela Sežana

Mentorica Nada Lederer se je s klekljanjem srečala v rani mladosti, saj izhaja iz krajev, kjer jim je ta ročna spretnost položena že v zibelko. Od malih nog je spremljala delo klekljaric, predvsem stare mame, ki je spretno prepletala niti v najrazličnejših tehnikah in za bulo sedla kot šestletna deklica. Takrat se je naučila le nekaj osnovnih tehnik, veliko let kasneje pa jo je to delo zopet pritegnilo in svoje znanje je nadgrajevala pri izkušenih klekljaricah in na tečajih v Čipkarski šoli v Idriji. Na prvem delovnem mestu v Osnovni šoli Bogomira Magajne v Divači je začela z vodenjem klekljarskega krožka, kar nadaljuje tudi v Osnovni šoli Srečka Kosovela v Sežani že 35 let. V teh letih je krožek obiskovalo veliko učenk in tudi nekaj učencev. Nekateri so pri delu vztrajali, drugi so obupali. Vsi, tudi starejši, ki jih je Nada poučevala na različnih tečajih, pa so spoznali, da je v klekljanje potrebno vložiti veliko truda in vztrajnosti.

Olvasás tovább

Učenci krožka so klekljane izdelke večkrat razstavljali, največkrat na matični osnovni šoli v Sežani. Širši javnosti pa so svoje izdelke predstavili na mednarodni razstavi v Mladinskem hotelu v Pliskovici, na Bunčetovi domačiji v Dutovljah, na Upravni enoti Sežana in v okviru projekta Kras v očeh otrok in mladostnikov pred Postojnsko jamo. Že nekaj let se udeležujejo državnega tekmovanja za priznanje Ivanke Ferjančič v Idriji. Sedem učenk je v tem času prejelo srebrna priznanja, nekaj učenk pa bronasta. Vsako leto je za obiskovanje krožka na Osnovni šoli Srečka Kosovela veliko zanimanja, kar Nadi Lederer daje dodatno motivacijo za poučevanje te ročne spretnosti.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Neža Bandel

Kapcsolattartó

Nada Lederer
Neža Bandel

Jelszavak

IZOBRAŽEVANJE, KLEKLJANJE, KROŽKI, ROČNA DELA, čipke

A közzététel dátuma

28.12.2016 15:59

Legutóbbi módosítás

27.12.2016 11:00

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam