skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Nekatere večje ljudske knjižnice so imele v svojem sklopu tudi knjigoveznico in zaposlenega knjigoveza. Njegovo delo je zajemalo pripravo knjižnih zvezkov ali periodike za vezavo, manjša popravila platnic in knjižnega bloka ter razna druga dela, ki jih je lahko opravil v svoji delavnici.

Olvasás tovább

V knjigoveško opremo so sodili delovna miza, ročne stiskalnice, uteži, rezalnik, škarje, lepila (kleister – škrobno lepilo, carbofix), pribor za šivanje (igla in sukanec), prozorni polivinil za ovijanje knjig, platno, lepenka ipd.

Redno se je vezala periodika. Knjižničar je časopis zbiral toliko časa, da je sestavil popolno enoto (cel letnik), ki se je potem vezala v platnice (foliant).

Knjižničar je pri vračanju ali izposoji zbiral poškodovane knjige. Ko se jih je nabralo primerno število, jih je pripravil za vezavo: v knjigo je vložil listek z navodili za knjigoveza, kaj je treba narediti s knjigo (popraviti hrbet, zalepiti stran itd.). Knjigo je nazadnje vpisal v Knjigo vezav, v kateri je bil seznam vsega gradiva, ki je bilo poslano v knjigoveško delavnico.

Ko je knjigovez opravil delo, sta s knjižničarjem skupaj pregledala, če je bilo popravilo dobro opravljeno. Lahko se je zgodilo, da je knjigovez pomešal kakšne strani, zato je bilo treba knjigo poslati v ponovno vezavo.

Knjigovez ali knjižničar je opravljal tudi manjša popravila. Iztrgani list je vlepil v knjigo z lepilom, popravljal je manjše raztrganine ali s šivalnim priborom zašil drobne brošure. Navadne madeže je odstranjeval z radirko, mastne z bencinom, madeže od črnila pa s posebno tekočino.

Knjigovez iz kranjske knjižnice je, poleg naštetega, delal še razne škatle iz lepenke, ovite v platno, papirnate žepke za shranjevanje knjižnih listkov, ravnilca, fantome (karton, ki je nadomeščal izposojeno knjigo na polici v knjižnici s pultnim sistemom), »kaširal« (plakate iz papirja je lepil na trdo površino – karton). V svoji delavnici je imel tudi nekaj opreme za tiskanje – svinčene tiskarske črke (male in velike), male valjarčke za namaz črnila na črke, stiskalnico – »prešo« za tiskanje. Tiskal je platnice (npr. za diplomske naloge), naslovne strani letnih poročil, napise za foliante.

Dita Urh

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Gorenjski muzej

A digitális gyűjtemény szerzője

mag. Barbara Kalan

Jelszavak

KNJIŽNIČARSTVO, LJUDSKE KNJIŽNICE, RAZSTAVE

A közzététel dátuma

12.08.2016 06:52

Legutóbbi módosítás

12.08.2016 06:52

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam