skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  
APFALTRERJEV DVOREC Olvasás tovább
Valvazor o dvorcu poroča: »V trgu Litija je dvor, ki je bil v lasti Johane Cordule grofice Barbo, roj. baronice Apfaltrer. Zdaj si ga je v dedno last pridobil gospod Bernard Apfaltrer.«

Leta 1847 jo je posedoval poznejši cesarsko kraljevi sodni kancelist in posestnik Josip Kobler. Josip Kobler je svoji hčeri Mariji za doto kupil Farbarjev Turn.

Leta 1910 je postal njen lastnik Pavel Kobler, cesarsko kraljevi nadinženir tobačne režije v Ljubljani. Pavel Kobler je bil ustvarjalen in pomemben človek. Med drugim je bil predsednik okrajne hranilnice in posojilnice in trški starešina. Z regulacijo reke Save je obvaroval litijska polja pred poplavami. Z obrambnimi zidovi ob Savi pa je Litijo rešil nadloge vsakoletnih poplav. Po tej rodbini se hiša še danes imenuje Koblerjeva hiša.

Leta 1941 je zgradbo podedovala njegova vdova Anica roj. Knaflič iz Šmartnega. Po drugi svetovni vojni, med leti 1951 in 1960, je bila v graščini banka. Zdaj je na njenem mestu Merkatorjeva trgovina.

Stavba, ki jo je ob Turnu Litija upodobil Valvasor, je 3 x 6 osna, enonadstropna, z lesenim balkonom na uličnem pročelju. Podobno se vidi tudi na ohranjeni razglednici iz leta 1905. V nadstropju ima še vedno navznoter umaknjen balkon (gank), medtem ko je, presenetljivo, krita le s preprosto štirikapno slamnato streho. Pomemben je njen v osi pročelja nameščeni polkrožno sklenjeni vhodni portal s posnetim robom, ki datira nastanek dvora v 16. stoletje.

Kasneje jo je prezidal Pavel Koblar, ki je sicer že zamenjal slamnato streho z opečno, vendar je še ohranil znameniti gank. Tega so odstranili ob prezidavi graščine okoli leta 1966. 


Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Knjižnica Litija

Kapcsolattartó

Erna Jurič

Jelszavak

DVOREC, Litija, Valvazorjev trg

A közzététel dátuma

15.12.2010 11:49

Legutóbbi módosítás

28.04.2011 13:45

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam