skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

"Ko smo se bližali cerkvi, prav gotovo nismo pazili na to, po kateri poti bomo šli, le da nas je pripeljala na vrh. Če smo imeli srečo, da smo izbrali tisto, po kateri so nekoč hodili romarji in ki nam najprej pokaže cerkveno pročelje, potem smo arhitekturni spomenik doživeli v njegovem izbranem naravnem okolju in v pretehtani razvrstitvi njegovih sestavin. Doživeli smo ga tako, kakor so ga doživ­ljali romarji, ko še ni bilo avtomobilov in so peš ter z molitvijo in pesmijo na ustih prihajali z moravške strani. Ob tej poti so jih spremljale kapelice, ki so značilne za vse romarske poti. Pogled, ki hkrati zajame večjo zaprto kapelico s fresko sv. Valentina, za njo bogato cerkveno pročelje z lopo in še naprej zgornji del zvonika, je tako mikaven in tako dobro izbran, da bržčas to zahoredje stavb­nih gmot ni naključno in je imel tu prste vmes baročni arhitekt, ki ni oblikoval le posameznih stavb, temveč jih je tudi smiselno razpo­stavil in mojstrsko uredil celotno okolje. Zato pa Limbarska gora ni samo velik umetnostni spomenik domačega baroka, ampak je tudi krajinsko doživetje, saj je resnično enkratna v svojem čudovitem naravnem okolju. To je pesem, ki je privrela iz veselega srca."

(Zadnikar, Marijan: Spomeniki cerkvene arhitekture in umetnosti 2.)

Olvasás tovább

Limbarska gora je že več stoletij priljubljena romarska pot in pohodniški cilj ljubiteljev narave in gibanja. 

Eden najlepših razgledov v osrednji Sloveniji je tudi najbolj priljubljena pohodniška točka Moravške doline in bližnje okolice. Od Ljubljane je oddaljena zgolj 30 km. Na vrh se lahko pripeljete tudi z avtomobilom, vendar je parkirišča zgolj za nekaj avtomobilov, zato ga mnogi puščajo ob cesti pod vrhom ali precej nižje. Vsi, ki pridejo na vrh so res bogato nagrajeni z izjemnim razgledom na vse strani neba. V gostišču Urankar se lahko pohodniki okrepčajo in odpočijejo. 

Ob gostišču leži mogočna, baročna cerkev sv. Valentina, s posebej stoječim zvonikom, ki je nekdaj služil kot obrambni stolp. 

Digitalna zgodba je posvečena temu, 773 metra visokemu hribu nad prelepo Moravško dolino. Stare razglednice in fotografije pričajo, da je bila ta razgledna točka priljubljena že od nekdaj. 

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Kristina Galun

Jelszavak

Limbarska gora, Moravče, POHODNIŠTVO, PRIREDITVE, ŠPORTNE PRIREDITVE, krajevne znamenitosti, krajevna zgodovina, CERKVE, CERKVENA ARHITEKTURA, hribi, Romarske poti, Romarske cerkve, Moravška dolina, Pohod po nagelj na Limbarsko goro

A közzététel dátuma

18.11.2020 22:00

Legutóbbi módosítás

22.04.2021 08:46

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam