skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Ljubljanski župan Peter Grasselli (1841-1933)

Peter Grasselli je bil rojen 28. 6. 1841 v Kranju. V Ljubljani je obiskoval gimnazijo od 1851 do 1859, nato pa odšel študirat pravo v Gradec in na Dunaj (1859–63). Po vrnitvi v domovino se je posvetil društvenemu in političnemu delu. 

Grasselli je bil večstranski v svojih interesih in delu. Na kulturnem področju je deloval kot funkcionar, igralec, prevajalec, kritik, novinar, založnik in urednik. Opravljal je številne organizacijske naloge v društvih in drugih kulturnih ter znanstvenih organizacijah. Preizkusil se je tudi v vinski trgovini in bančništvu. 

Olvasás tovább

Z odliko je končal tri razrede mestne glavne šole v Kranju leta 1851. Jeseni istega leta se je vpisal na ljubljansko gimnazijo. Starši so v tem letu prodali hišo v Kranju in se preselili v Ljubljano, na Glavni trg 263 (danes Mestni trg 25). Maturiral je spomladi 1859. Do konca gimnazije je bil med najboljšimi učenci. Po uspešno opravljeni maturi se je vpisal na pravno fakulteto graške univerze, kjer je zaključil 6 semestrov (1859-1862). Zadnja dva semestra pravne fakultete je obiskoval na Dunaju. Po vrnitvi z Dunaja je po očetu prevzel hišo v Ljubljani. Novembra 1865 se je oženil z Marijo Krisper, hčerko znanega kranjskega trgovca Franca Krisperja. Z njo je imel več otrok: Marijo Ano (roj. 1866), Prokopa (roj. 1869), Mirka (roj. 1874), Leona (roj. 1877) in Ano (roj. 1884).

Bil je član in funkcionar Južnega Sokola, podpredsednik pripravljalnega in rednega odbora Dramatičnega društva in njegov predsednik (1870–74). Tudi sam je nastopal na čitalniškem odru in v gledališču. Tudi v Glasbeni matici je imel pomembne funkcije, saj je bil njen ustanovni član (1872) in nekaj časa predsednik. Predsedoval je tudi Matici Slovenski, ki jo je zastopal in branil v kritičnih vojnih časih, ko ji je grozil razpust in zaplemba premoženja. Dopisoval je v Einspielerjevega Slovenca, praško Politik in vnovič izdajal in urejal na prigovarjanje ljubljanskih prvakov Radicsev tednik Triglav (decembra 1867–9). Nato je odšel k Slovenskemu narodu in se pridružil mladoslovenskemu gibanju, se zavzel za ustanovitev delniškega društva Narodna tiskarna, bil njen tajnik in blagajnik ter izvedel preselitev društvene tiskarne iz Maribora v Ljubljano. Med Jurčičevo boleznijo je Slovenski narod tudi sam urejeval (do 1881) in pisal zanj listke, kritike in poročila. 

 
1882 je bil izvoljen v ljubljanski občinski svet ter postal po odstopu Nemca Laschana prvi narodno-zavedni slovenski župan Ljubljane. Županovanje je prekinil 1896 in prevzel ravnateljstvo pri mestnem užitninskem zakupu.
 
V kranjskem deželnem zboru je po smrti Etbina Henrika Coste predstavljal kmečke občine Postojno, Planino, Senožeče, Lož in Bistrico, po smrti grofa Barba kmečke občine Trebnje, Stično, Žužemberk, Mokronog, Litijo, Radeče in mesto Ljubljana. Bil je namestnik deželnega glavarja, namestnik deželnega odbornika, deželni odbornik, načelnik odseka za ljubljanski mestni statut in član drugih odsekov - za dolenjsko železnico, potresnega, razlastitvenega in stavbnega, odseka za volilno reformo; deloval je v upravnem svetu železnice Kranj-Tržič. Z Ivanom Hribarjem je vložil predlog za ustanovitev ljubljanskega vseučilišča (1903, 1904). V državnem zboru je zastopal mesto in trgovsko zbornico. 
 
Politik in zgodovinar Fran Šuklje (1845–1935) je Grassellija, ki je bil pristaš narodno napredne struje v deželnem zboru, opisal takole: »V deželnem zboru smo imeli še ljubljanskega Petra Grassellija, nadarjenega moža, spretnega govornika, nevarnega debaterja, tembolj ker je razpolagal s skelečo ironijo in pristnim humorjem. Le škoda, da svojih izrednih darov v parlamentu ni maral izkoriščati.« 
 
Za svoje delo je dobil več državnih in drugih odlikovanj. Leta 1908 je dobil pravico do dednega viteštva. Imel je pravico do imenovanja in podpisovanja Peter vitez plemeniti Grasseli. Starojugoslovanske oblasti so mu podelile več priznanj, kot sta reda Sv. Save II. in III. vrste ter red Jugoslovanske krone III. vrste. 13. junija 1930 mu je ljubljanski občinski svet podelil častno diplomo. 
 
V spomin na župana Grassellija imamo v Ljubljani kratko uličico za Bežigradom med Prekmursko ulico ter Topniško in Linhartovo cesto. Obstaja že od leta 1933, ko je Peter vitez Grasselli 18. novembra preminil v visoki starosti.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Gašper Hudolin

Jelszavak

LJUBLJANA, OBČINE, Sokoli, ŽUPANI

A közzététel dátuma

10.06.2016 06:55

Legutóbbi módosítás

15.02.2018 07:05

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam