skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Luka Svetec (1826 - 1921)

Luka Svetec je večina življenja preživel v Litiji, vendar je bil po rodu iz Podgorja pri Kamniku. Tako je imel Luka Svetec dodatno ime – Podgorski. Po otroštvu je obiskoval osnovno šolo pri frančiškanih v Kamniku, kasneje gimnazijo Alojzijevišče v Ljubljani. Končal je licejski študij v Ljubljani in nato med leti 1848 in 1849 študiral pravo v Ljubljani. Študij je dokončal leta 1853 na dunajski univerzi ter takoj po končanem študiju odšel službovat na Hrvaško. Od 1861 je bil adjunkt v Mokronogu in Kočevju, leta 1864 pa je postal sodnik na Brdu pri Lukovici, 1866 pa policijski komisar na ljubljanskem magistratu.

Olvasás tovább
Med leti 1871 in 1872 je opravljal službo notarja v Idriji, ter od 1873 dalje v Litiji. Tu je bil ugleden meščan in aktiven društveni delavec, saj so bila na njegovo pobudo ustanovljena pomembna društva.

Luka Svetec je bil poročen s Terezino. Imela sta tri sinove: Ivana, Pavla in Albina. Ivan je umrl v otroških letih, Albin pa je umrl 1915 v Litiji. Sin Pavel je umrl leta 1927. Ena redkih živih prič je bila vnukinja Milica Bartenjeva in sin dr. Mitja Bartenjev. Rod nadaljujejo še trije pravnuki: Toni, Franci in Milica.

Svetec je v politiki deloval od 1862 dalje in bil naslednje leto izvoljen v kranjski deželni zbor. Kot poslanec je zagovarjal pravice Slovencev, potrebo po slovenski univerzi in načela naravnega prava proti načelom zgodovinskega. Kranjski deželni zbor ga je 1867 izvolil v dunajski državni zbor; v katerem je iz bojazni pred zaostritvijo nemško liberalne vladne usmeritve glasoval za dualizem. Leta 1873 se je začasno umaknil iz politike in se 1877 vanjo ponovno vrnil, ko je bil izvoljen v kranjski deželni zbor.

Kot književnik je pisal prozo in pesmi.

Pokopan je na litijskem pokopališču.


Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Knjižnica Litija

Kapcsolattartó

Erna Jurič

Jelszavak

Litija, Svetec, Luka, Valvazorjev trg, ZNAMENITE OSEBNOSTI

A közzététel dátuma

26.09.2010 15:25

Legutóbbi módosítás

21.01.2018 04:08

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam