skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Marjan Jenko (1913 - 2006)

Marjan Jenko je bil leta 1955 izvoljen za župana občine Šiška, 15. januarja 1960 pa so ga izvolili za predsednika ljubljanskega mestnega sveta. Po letu dni je odšel v sindikate in parlament. Pred upokojitvijo je delal kot ustavni sodnik.

V Ljubljani je do leta 1960 nastalo obsežno poslovno središče, ob Titovi cesti so pridobili parcele za velike poslovne in upravne zgradbe.

Na vogalu Titove ceste (Dunajske) in Triglavske ulice so konec novembra 1960 začeli graditi dom stanovanjske skupnosti Stadion z vsemi potrebnimi servisnimi storitvami: obratom za družbeno prehrano, družbenimi prostori, kegljiščem, servisnimi delavnicami, streliščem ter dvorano, v kateri bodo vrteli tudi filme. 

V Tugomerjevi ulici v Šiški so odprli novi potrošniški center trgovskega podjetja Grmada. Blizu so že gradili središče tamkajšnje stanovanjske skupnosti z moderno pralnico. 

Na Ljubljanski tržnici so marca leta 1961 odprli pokrito tržnico. 

Leta 1961 so se začela dela na cestnih podvozih glavnih severnih vpadnic pod železniškimi progami. Izvajali so prenovitvena dela na Celovški in Karlovški cesti. Občinski ljudski odbor Ljubljane je odločil, da bodo začeli graditi moderen hotel Lev, ki je bil dokončno zgrajen leta 1964.

Občinski ljudski odbor Ljubljana je sprejel načrt za nov Trg revolucije. V namen izgradnje so ustanovili Investicijski zavod za izgraditev Trga revolucije.
Sprejeli so zazidalne načrte za predel Prul in drugih mestnih okolišev.

Olvasás tovább

Kdo je bil Marjan Jenko? 

Marjan Jenko iz Mirne pri Trebnjem je leta 1932 odšel na študij prava v Ljubljano, kjer je diplomiral leta 1937. Pred vojno je služboval na Finančni direkciji. Leta 1941 se je pridružil narodnoosvobodilnemu gibanju. V partizanih je opravljal funkcije politdelegata, komisarja čete, brigade in načelnika obveščevalnega centra pri glavnem štabu.
Po koncu vojne je predsedoval republiški komisiji za prošnje in pritožbe ter Klubu poslancev, delal je na Ministrstvu za finance.
Leta 1982 so mu v občini Trebnje podelili priznanje za častnega občana, saj si je vselej prizadeval za dobrobit rodnih krajev.
Marjan Jenko je umrl leta 2006, pokopan je na ljubljanskih Žalah.

Lit.:
- J. S.: Marjan Jenko. Portret tega tedna. V: Dolenjski list, let. 33, št. 37, 9. 9. 1982, str. 24.

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Gašper Hudolin

Jelszavak

MESTA, Osebnosti, 1947-1987, GRADNJA, CESTE

A közzététel dátuma

11.09.2017 08:32

Legutóbbi módosítás

11.09.2017 08:25

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam