skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Mešani pevski zbor Viktor Parma Krško (1973-1993)

V času ustanovitve in delovanja MePZ Viktor Parma Krško je v Posavju delovalo veliko zborovskih in manjših pevskih zasedb, vendar je status ''občinskega'' zbora pripadal ravno MePZ Viktor Parma, saj so se vanj vključili prebivalci iz različnih krajev krške občine.

Olvasás tovább

Osmim pevcem, ki so se udeležili ustanovnega sestanka 2. oktobra 1973, se je kmalu pridružilo večje število pevk in pevcev. Zbor se je na predlog tedanjega ravnatelja krške osnovne šole Slavka Smerdela poimenoval po slovenskem skladatelju Viktorju Parmi, ki je v 19. stoletju pomembno vplival na razvoj glasbene dejavnosti v Krškem. Intenzivne vaje dvakrat tedensko, zavzetost in vztrajnost prve pevovodje Adolfa Moškona in vseh pevk in pevcev ter postopno večanje repertoarja petih pesmi (od renesanse do povojnih pesmi) so nedvomno vplivali na hitro rast kvalitete in priljubljenost zbora.

V 20-letnem delovanju sta zbor vodila dve zborovodji. Prvi zborovodja pevskega zbora je bil Adolf Moškon, ki je zbor vodil prvih deset let. Leta 1983 ga je nadomestil dotedanji član zbora in korepetitor Janko Avsenak, ki je zbor vodil do leta 1993.

Število aktivnih pevcev v zboru je nihalo s prihodi in odhodi; prve avdicije oktobra 1973 se je udeležilo 8 pevcev, v prvi pevski sezoni 1973/74 je zbor predstavljalo 45 pevcev, njihovo število se je povzpelo septembra 1975 na 60 pevcev.

Fotó galéria

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Urška Šoštar

Kapcsolattartó

Urška Šoštar

Jelszavak

Mešani pevski zbor Viktor Parma Krško, Mešani pevski zbori, MePZ Viktor Parma Krško, Krško

A közzététel dátuma

10.08.2018 06:11

Legutóbbi módosítás

10.08.2018 07:52

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam