skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Miklavž – prvi od treh decembrskih dobrih mož

Sveti Nikolaj oziroma sveti Miklavž je eden najbolj priljubljenih svetnikov v dobršnem delu katoliške Evrope. Na Slovenskem mu je posvečenih okoli dvesto cerkva, med njimi kar tri stolnice (v Ljubljani, Murski Soboti in Novem mestu). Na Dolenjskem je najbolj znana kapiteljska cerkev sv. Nikolaja z znamenito oltarno sliko tega svetnika, ki jo je naslikal italijanski slikar Jacobo  Robusti Tintoretto. Po Miklavžu pa se imenuje tudi priljubljena izletniška točka na bližnjih Gorjancih s cerkvijo in planinskim domom.

Olvasás tovább

Svetnik Nikolaj se je rodil v tretjem stoletju  v Mali Aziji. Kasneje je postal škof v mestu Mira v današnji Turčiji. Veliko premoženje, ki ga je podedoval po starših, je razdelil med reveže. Njegovo življenje je prepleteno s številnimi legendami, med katerimi je najbolj znana legenda o treh zlatih jabolkih. V Evropi se je legenda o njem združila z vrsto poganskih šeg in verovanj. Nikolaj ga imenujemo zlasti, kadar govorimo o njem kot o zgodovinski osebnosti, ime Miklavž pa uporabljamo, kadar govorimo o njem kot o dobrem možu, ki otrokom še danes, kot prvi od treh decembrskih obdarovalcev, prinaša darila. Njegov godovni dan je šesti december, to je dan njegove smrti.

Na slovenskem podeželju so bili nekoč na predvečer godu sv. Miklavža znani miklavževi obhodi, v mestih pa razne javne prireditve ali miklavževi sejmi. Družabne prireditve z obhodom Miklavža in njegovega spremstva ter obdarovanjem so ponekod še danes v navadi.

Információk

Kategória

kultúra

A digitális gyűjtemény szerzője

Mateja Kambič

Kapcsolattartó

Mateja Kambič

Jelszavak

VOŠČILNICE, RAZGLEDNICE, MIKLAVŽEVANJE

A közzététel dátuma

18.11.2019 09:16

Legutóbbi módosítás

18.11.2019 12:59

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam