skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Muzej na Tolminskem 1950—2020

Organizirana muzejska in spomeniškovarstvena dejavnost je v Zgornji soški dolini oziroma v današnjih občinah Bovec, Kobarid in Tolmin prisotna od leta 1950. Za začetek te, za narodovo in krajevno samobitnost nedvomno zelo pomembne dejavnosti, štejemo ustanovitev pripravljalnega odbora za muzej na Tolminskem.

Olvasás tovább

Z delom je začel 26. 7. 1950 in že na prvi seji sprejel široko zastavljen program: zbiranje kulturnozgodovinskih in etnografskih predmetov ter gradiva iz obdobja fašizma in narodnoosvobodilne borbe, poleg tega pa še skrb za kulturne spomenike, ki pričajo o slovenski kulturi in njeni zgodovini.

Prvi rezultati njihovega dela so se pokazali s pridobitvijo lastnih prostorov za pisarno, arhiv in razstavno dejavnost, ki so se nahajali v Coroninijevemu dvorcu sredi Tolmina. Leto po ustanovitvi so tu že odprli tudi prvo muzejsko razstavo o narodnoosvobodilni borbi na Primorskem. Kmalu so zaposlili tudi prvega strokovnega delavca, obnovili in dopolnili obstoječo razstavo ter tako ustvarili pogoje za ustanovitev Muzeja za Tolminsko. Razstavi NOB se je tedaj pridružila še bogata kulturnozgodovinska in etnološka ter leto kasneje še arheološka razstava.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Karla Kofol

Kapcsolattartó

Karla Kofol

Jelszavak

MUZEJI, Tolmin, obletnice, DELOVANJE

A közzététel dátuma

26.05.2021 12:46

Legutóbbi módosítás

27.05.2021 05:19

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam