skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Nabavna politika ljudskih knjižnic

Eno temeljnih vprašanj v ljudski knjižnici je bil vedno izbor knjig, ki so jih ponujale bralcem. Knjižnica je pridobila knjige z nakupom ali darilom. Popolne knjige, ki so postale last knjižnice, so nato vpisali v inventarno knjigo.

Olvasás tovább

Lastnino so označili s knjižničnim pečatom ali z žigom, odtisnjenim na hrbtno stran naslovnega lista. Nad okrogli žig so z navadnim svinčnikom izpisali signaturo, pod žig pa inventarno številko. Na levi zgornji rob na platnicah (ob hrbtu) so nalepili gumirano etiketo, nanjo pa s črnilom vpisali signaturo.

Vsako knjigo so opremili s knjižnim listkom. Knjižni listek je predstavljal knjigo v njeni odsotnosti in brez njega knjige niso mogli izposoditi. Knjižni listek so vložili med platnice in vezni list – v papirni žep, ki je bil vdelan v platnice.

Knjižne zaloge so redno letno pregledovali. Knjige so se sčasoma pri posojanju izrabile, raztrgale, poškodovale, in po določenem številu izposoj jih ni bilo mogoče več popravljati.

Knjižničar je sestavil seznam knjig, predlaganih za odpis. Navedel je tudi kratko obrazložitev. Seznam je moral odobriti in potrditi upravni odbor knjižnice (knjižni odbor) na seji.

Knjižničarjevo delo je bilo tudi pisanje raznih poročil. Pripravljal je mesečna, četrtletna, polletna in letna poročila.

Knjižnice so bile proračunske ustanove, zavodi s samostojnim financiranjem ali pa v sestavu državnih organov, zavodov, družbenih in gospodarskih organizacij. Vse knjižnice so vsako leto sestavljale predračun dohodkov in izdatkov ter ga predložile ustreznim odborom. Dohodke pa je knjižnica prejemala od lastnih dohodkov (izposojnina, prodaja katalogov) donacij in raznih prispevkov vseh uporabnikov knjižnice.

mag. Helena Krampl Nikač

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Közzétette

Gorenjski muzej

A digitális gyűjtemény szerzője

mag. Barbara Kalan

Jelszavak

KNJIŽNIČARSTVO, LJUDSKE KNJIŽNICE, RAZSTAVE

A közzététel dátuma

12.08.2016 06:50

Legutóbbi módosítás

06.09.2016 15:44

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam